Altın fiyatları, yatırımcıların geçen ay yapılan Fed toplantısına dair tutanakların yayımlanmasına odaklanmasıyla yeni haftaya 1.850 doların altında başladı. Gram altın küresel altın fiyatlarındaki gerilemeye rağmen Dolar/TL ’deki yüksek seviyelerle kayıplarını sınırlayarak haftaya 664 TL civarında başladı.

Altın yatırımcıları, Fed’in izleyeceği faiz patikasıyla ilgili herhangi bir ipucu için çarşamba akşamı yayımlanacak tutanaklarında nelerin konuşulduğunu yakından inceleyecekler. Birçok Fed politika yapıcısı, yüksek gelen enflasyon verileri sonrasında varlık alımlarının daha hızlı azaltılmasının gerektiğine dair yorumlarda bulunmuştu.

Varlık alımı azaltımının hızlanması faizleri artırarak altını destekleyen yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamının kaybolmasına neden olabilir.

St. Louis Fed Başkanı James Bullard, geçen hafta yaptığı açıklamada ABD Merkez Bankası Fed’in fiyat baskısından kaynaklı risklere karşı daha agresif olması gerektiğini söyledi.

Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari ise sorun yaratsa dahi Fed’in yükselen enflasyona aşırı tepki vermemesi gerektiğini çünkü bunun geçici olduğunu belirtmişti. San Francisco Fed Başkanı Mary Daly de net olmayan bir para politikasının riskli olacağını dile getirmişti.

Ons altın fiyatı

Geçen hafta 1.875 dolara kadar tırmandıktan sonra haftanın ikinci yarısını 1.860-1.865 dolar arasında geçiren ons altın, cuma günü hafif düşüş kaydederek haftayı 1.850 doların altında kapatmıştı. Ons altın, yeni haftaya da 1.850 doların altında görece yatay bir seyirle başladı.

Gram altın fiyatı

Gram altın, geçen hafta küresel altın fiyatlarındaki yatay seyre rağmen dolar/TL’deki hızlı yükselişle 675 TL’nin üzerine tırmandıktan sonra dolar/TL’deki düşüşle gerilemişti. Gram altın bu haftaya başlarken 664 TL civarında işlem görürken dolar/TL 11,17 seviyesinde bulunuyor.