HALK54.COM

Sakarya Yenikent Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne maskesiz şekilde giden ve uyarılara aldırış etmeden o anları kayıt altına alan anne ile kızı adeta doktorun sabrını zorladı. Soğukkanlı şekilde anne ve kıza maske takması için uyarılarda bulunan doktor, uyarılara aldırış etmeyerek maske takmayı reddeden anne ile kızı için beyaz kod verdi.

İKİ AYRI SUÇTAN
Doktorun beyaz kod vermesinden sonra önce hastane polisi tarafından gözaltına alınan anne ile kızı sağlık kontrolünün ardından ifadeleri alınmak üzere Yenikent Polis Merkezi’ne götürüldü. Burada ifadeleri alınan anne Y.Ç. ile kızı S.Ş. hakkında “Maske takmamak” ve “Görevli Memura Mukavemet” suçlamasıyla haklarında işlem yapıldı. Yapılan işlem sonrasında bir kez daha sağlık kontrolünden geçirilen anne ile kızı serbest kaldı. Öte yandan hastanedeki görevini tamamlayan Dr. Olcay Yeşil’de Yenikent Polis Merkezi’ne gelerek anne ile kızından şikayetçi oldu.

NE OLMUŞTU!
Adapazarı’nda Yenikent Devlet Hastanesi'ndeki olayda  gözünün içine kaçan lensin çıkarılması için acil servise başvuran Y.Ç. ve yanında bulunan kızı S.Ş.'nin maske takmadığını gören görevli doktor Olcay Yeşil  maske takılmasını istedi. Ancak doktorun bu istediğine karşı koyan anne ile kızı maske takmamakta direndi. Çıkar tartışma sırasında S.Ş. cep telefonu ile görüntü çekerken, doktor Olcay Yeşil tüm ısrarlarına rağmen anne ve kızının maske takmaması üzerine 'beyaz kod' vererek şikayetçi oldu.

CUMHURİYET SAVCCISI
Görüntü çeken S.Ş.’yi uyaran doktor Olcay Yeşil "Kimsenin burada sağlığını tehdit edemezsiniz. Maske takmanız gerekiyor" uyarsına ise S.Ş. isimli kadın, "Biz cumhuriyet savcısıyla görüştük. Takmamıza gerek yok" cevabı verdi. Bunun üzerine beyaz kod veren doktor acil servise hastanenin güvenlik görevlileri ile hastane polisini çağırdı. Doktor Yeşil, "Burada insanların kişisel haklarını tehdit ediyor. Burada hakkı olmadan diğer hastaları kameraya çekiyor. Hasta her türlü muayene olacaktır. Ama burada kamera çekimi yapamazsınız. Beyaz kod veriyorum" dedi. S.Ş. ise, "Ben avukatlarla konuştum. Çekim yapmak benim hakkım" diyerek kendisini savundu.

BEYAZ KOD NEDİR?
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemek için kullanılan acil durum yönetim aracıdır.  Sağlık çalışanları şiddet olaylarına maruz kaldıklarında yeterli müdahale ve dış güvenlik gücü desteği sağlanarak, gerekli güvenlik tedbirlerinin alınması ve gerçekleşen olayların analizinin yapılarak ilgili sağlık kurumuna özgü tedbirlerin alınması için çalışma yapılması amacıyla oluşturulmuş bir sistemdir.