HALK54.COM
Hendek'te bulnan havai fişek fabrikasında 6 ay önce meydana gelen ve 7 işçinin hayatını kaybetmesine neden olan patlamaya ilişkin, aralarında fabrika sahiplerinin de bulunduğu 5'i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı. Adliye önünde toplanan fabrika çalışanları ve patlamada hayatını kaybedenlerin yakınları, duruşma salonuna giremediklerini belirterek tepki gösterdi. Adliye binası önünde güvenlik önlemi alan polis ekipleri ise koronavirüs sebebi ile duruşma salonuna herkesin alınamayacağını belirtti.

Adliye önünde toplanan aileler adalet istediklerini söylerken, patlama anını anlatan fabrika çalışanlarının sözleri ise kan dondurdu. Bir fabrika çalışanı, alevlerden kaçarak fındık bahçelerinde kurtulmayı beklediklerini söyledi.

"7 GÜN BOYUNCA EŞİMİ BEKLEDİM"
Patlamada ölen Erhan Ateş’in eşi 7 gün boyunca eşinin kurtarılmasının beklediğini söyleyerek, “Ne yaşadığımı bir Allah biliyor bir de ben. Ben 7 gün boyunca eşimi bekledim. Sonra bana bir tabut getirdiler. 15 dakika durdu. Ben kendimi onunla avutuyorum. Ben iki çocukla kaldım. Ben de oranın yemekhanesinde çalışıyordum. Eşimin hakkı kaybolmasın, adalet istiyorum. 7 gece beklemek ne demek? Ben hiç içeri girmeden balkonda 7 gün boyunca eşimi bekledim. Ne yaşadığımızı buradaki insanlar biliyor” dedi.

"7 TANE PARAMPARÇA CESET TOPLADIK, TOPRAĞA KOYDUK"
Patlamada hayatını kaybeden Sebahattin Tepeçınar'ın ablası Hatun Tepeçınar, acılarının 6 aydır dinmediğini dile getirerek, "Acımız katlanarak büyüyor. Biz burada devletimize ve adaletimize güveniyoruz. Yanlı olarak adalet istemiyoruz. Tüm Türkiye'yi bu davada yanımızda görmek istiyoruz. Biz 7 tane emekçi şehidi verdik. 7 tane paramparça ceset topladık, toprağa koyduk. Coşkunlar, bu cinayet aletlerini 7 tane şehide yaptırdı. 

"COŞKUNLARI SAVUNANLARIN VİCDANI YOK"
Coşkunlar'ın yanında duran, savunan kişilerin vicdanı yok diyorum. 2 yıl ile 22 yıl arası ne demek? Hani bunun müebbeti? 7 tane can verdik. Gariban, diğer fabrikalarda çalışamayacak zor durumda olan gerçekten muhtaç olan insanları, baskıyla, şiddetle çalıştırarak, pandemi sürecinde 1 gün dahi tatil yapmadan o kadar malı oraya yığıp, bağıra bağıra patlayacam diye diye insanların başını yediler. 

"ADALET İSTİYORUZ"
Bende 2015 yılında orada kendim çalıştım. Hiçbir koruma yok. Yanımda çalışan arkadaşım, sürtüşmeden alev aldı. Fabrikaya denetim için gelinmeden iki gün önce ilaçlar azaltılıyordu. İşçi güvenliği yoktu. Adaletimizden bu işçilerin, bu emekçilerin hakkını hak ettikleri gibi istiyoruz" dedi.

22 YIL 6'ŞAR AYA KADAR HAPİS CEZASI İSTENİYOR
1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada 5’i tutuklu 7 sanığın ‘Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma’ suçundan 2 yıl 8’er aydan 22 yıl 6’şar aya kadar hapsi isteniyor.