HALK54.COM/ÖZEL HABER

KABUL EDİLMİŞTİ
Türkiye kamuoyunda günlerce konuşulan büyük patlama sonrasında soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından teslim alınan fezleke ardından Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Mahkeme tarafından yapılan incelemeyle birlikte Cumhuriyet Savcısı’nın hazırladığı iddianame kabul edildi.

4 BÜYÜK PATLAMA
Patlamanın Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü’nün 14 Temmuz 2020 tarihli yazısıyla 1.7 büyüklüğünde deprem etkisi yarattığının ve açığa çıkan enerjinin yaklaşık 100 kilometre uzaklıktan ölçüldüğünün bildirilmesi nedeniyle ‘ne miktarda ve hangi türde bir patlayıcının bu miktarda bir enerji açığa çıkarabileceğinin hesaplanması’ amacıyla deprem uzmanı bilirkişi heyete dahil edildi. Sakarya’daki patlamanın 1.7 şiddetinde depreme yol açmasının ortaya çıkmasıyla birlikte bilirkişi tarafından yapılan tespitlerde ise şu görüşlere yer verildi. İddianameye büyük patlamaların yerel saatle 11.16.22’de ilk büyük patlama ile başladığı ve saat 11.18.14’daki 4. patlama ile sona erdiği her patlamanın kendi içerisinde küçük patlamalar oluşturduğu da yer aldı.

GEÇEN AĞUSTOS’DA BİLİRKİŞİ RAPORU YAYINLANMIŞTI
Toplam 11 kişiden oluşan heyet olay yerinde incelemelerde bulunarak 200 sayfalık bilirkişi raporu hazırlayıp geçen Ağustos ayında raporu Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti. Sakarya Üniversitesi kampusunda yer alan SAÜ1 deprem kayıt istasyonu geniş bant kayıtlarının incelendiği belirtilen raporda, 4 büyük patlama sürecinin gerçekleştiği, patlamaların evresinin 1 dakika 54 saniye sürdüğü bildirilmişti.

TNT İLE EŞDEĞER
Bilirkişi raporunda olay yerinin keşfi sırasında 6 patlama çukuru görüldüğü ifade edilerek, en büyük patlama sürecinin iş yerinin Çin Mahallesi kısmındaki misket deposu, ilaç eleme yeri ve misket laboratuvarıyla ilişkili olduğunun değerlendirildiği kaydedildi. En büyük patlayıcı miktarının 5 bin 700 kilogram gök bombası olduğu belirtilirken, en büyük patlayıcı miktarının 5 bin 700 kilogram gök bombası (13 ton 396 kilogram TNT'ye eş değer) olduğu ve 19 metre çapında çukur oluşturduğu belirtilmişti.

10 METRE ÇAPINDA
Bilirkişi heyeti 4 ton 82 kilogram gök bombası (9 ton 595 kilogram TNT'ye eş değer) patlamasında 17 metre, 1 ton 106 kilogram gök bombası (2 ton 599 kilogram TNT'ye eş değer) patlamasında 11 metre, 831 kilogram gök bombası (1 ton 953 kilogram TNT'ye eş değer) patlamasında 10 metre, 53 kilogram gök bombası (125 kilogram TNT'ye eş değer) patlamasında 4 metre ve 831 kilogram gök bombası (1 ton 953 kilogram TNT'ye eş değer) patlamasında 10 metre çapında çukur oluştuğu bilgisi verildi.

NE OLMUŞTU!
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!
Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.