Tam 7 kişinin can verdiği patlamayla ilgili Cumhuriyet Savcısı’nın iddianamesine yansıyan detaylarda iş güvenliği uzmanının olay öncesinde gördüğü eksikler ve bu eksiklerin giderilmemesi nedeniyle istifasını verdiği görüldü. Tam 127 kişin can pazarı yaşadığı olay öncesiyle ilgili konuşan fabrikanın iş güvenliği uzmanı olan şüpheli Aslı B. Cumhuriyet Savcısı’na verdiği ifadesinde fabrikanın iş güvenliği uzman ve danışmanı olduğunu belirtti.

Şüpheli sıfatıyla ifade veren Aslı B., kendisinin haftada ortalama 3 gün gelerek fabrikayı incelediğini, aksaklıkları tespit ederek işverene bildirdiğini ancak işverenlerin herşeyi deftere yazmasına izin vermediğini, Hasan Ali V. ve Ersan Ö. tarafından isçilere daha fazla üretim yapmaları için sürekli baskı yapıldığını, bu nedenle de işçilerin yanlarına olması gerekenden çok daha fazla malzeme aldığını söyledi.

İşçilerin yanlarına fazla malzeme almasıyla ilgili uyarıda bulunduğunu anımsatan şüpheli Aslı B.,  bu konuda işçileri uyardığını ancak dikkate alınmadığını, fabrika yönetiminin de kendisini dikkate almadığını, Çin Mahallesi’ni diğer bölümler kadar denetlemediğini, işçilerden kendisine sürekli olarak şikayet gelmesi ve işçiler kendisine ‘Aslı hanım burası patlayacak, başımıza bir şey gelecek, bir şey yapın" demeleri, kendisinin ise işletmede sözünün geçmemesini dile getirdi.

Fabrikanın iş güvenliği uzmanı olan şüpheli Aslı B. fabrikada sözünün geçmemesine bağlı olarak da iş yerindeki tehlikeyi görmesi nedenleriyle patlamadan önce ilgili firmasına istifa mektubu verdiğini ancak ihbar süresini beklediğini, ihbar süresi bitmeden patlamanın gerçekleştiğini, olayın meydana gelmesinde kusur ve ihmalinin olmadığını beyan etti.

NE OLMUŞTU!
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!
Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.