Hendek’te bulunan ve 3 Temmuz günü patlayan Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası ile ilgili Hendek Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan fezleke bilindiği gibi Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne teslim edildi. Hazırlanan iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesiyle beraber olayla ilgili şüphelilerin verdiği ifadelerdeki detaylar ortaya çıkmaya başladı. Halen 5’i tutuklu 7 şüpheli kendilerine atılı suçları kabul etmediği acı olayla ilgili olarak fabrikanın kimyageri de suçlamaları kabul etmedi. 

Müşteki şüpheli sıfatıyla savcıya ifade veren kimyager Ahmet Ç., patlama yaşanan Büyük Coşkunlar Havai Fişek fabrikasına 2012 yılında kimyager olarak işe başladığını, fabrika sahibi Alirıza Ergenç C.’nin teyzesinin eşi olduğunu, yine fabrika sahibi olan Yaşar Coşkun’un ise kuzeni olduğunu, işe başlamasının ardından ilerleyen zamanlarda Yasar Coşkun’un kendisini yanına çağırarak "Çin'li usta Yang'dan işi öğren, sen bizim akrabamızsın, bu işi sen yap" dediğini, ilk başta bu teklife sıcak bakmadığını söyledi.

Yaşar Coşkun’un kendisine ülkenin tek kimyageri olacağını söylediğini belirten kimyager Ahmet Ç., fabrika sahiplerinden Yaşar C. bana Türkiye'de havai fişek yapan tek kimyager olacağı, bu işi öğrenirse kendi alanımda Türkiye'de tek olacağının söylendiğini ve ikna edildiğini, fabrika sahiplerinin bu teklifi yapmalarındaki amacın ise Çin'li ustanın maliyeti çok yüksek olması olduğunu, bu işi öğrenirse Çin'li ustaya gerek kalmayacağını ve böylelikle aynı işi daha uygun bedelle yaptırabileceklerini ifade etti.

Kimyager Ahmet Ç. bu teklifi kabul ettikten sonra Çin Mahallesi’nde Çin'li ustanın yanında çalışmaya başladığını, ancak Çin'li ustanın işin püf noktalarını öğretmediğini, karışımlar ve formülleri kendisinden sakladığını, 2014 yılında fabrikada 1 kişinin hayatını kaybettiği patlama olayı meydana geldikten sonra fabrika sahiplerinden Alirıza Ergenç C.’nin kendisini ve şüpheli olan fabrika sorumlu müdürü Asiye A.’yı yanına çağırarak o tarihte sorumlu müdür Tuğba K.’nin yerine sorumlu müdür olarak kendilerini görevlendireceğini söylediğini belirtti.

Sorumlu müdür olarak görevlendirme sonrasında buna ilk etapta karşı çıktığını müşteki şüpheli Ahmet Ç., kendisinin de bunu ilk basta karşı çıksa da sonradan kabul ettiğini, sorumluğundan korktuğunu söylemesi üzerine kendisine "sen bizim akrabamızsın, biz sana sahip çıkarız, bu zamana kadar kime ne olmuş, sen merak etme" dediklerini, sorumlu müdür olarak o tarihten sonra görev yaptığını, ancak şüpheli Hasan Ali V.’nin fabrikada neredeyse fabrika sahibinden sonra en yetkili kişi olduğunu söyledi.

Cumhuriyet Savcısı’nda ifadesini sürdüren kimyager Ahmet Ç. şüpheli Hasan Ali V.’nin fabrikada çok yetkili olduğunu anımsatarak, tabiri caiz işe astığım astık, kestiğim kestik şeklinde çalıştığını, her ne kadar evrak üzerinde Asiye A. ile kendisi fabrikanın genel sorumlu müdürü olarak gözükse de şüpheli Asiye A.’nın Çin Mahallesi’ne karışmadığını, kendisinin de Çin Mahallesi dışındaki diğer bölümlere karışmadığını dile getirdi.

NE OLMUŞTU!
Sakarya'nın Hendek ilçesi Yukarıçalıca mevkisinde yaklaşık 15 dönüm üzerine kurulu havai fişek fabrikasında 3 Temmuz'da saat 11.15 sularında meydana gelen ve yaklaşık 50 kilometre mesafeden, kentin birçok noktasından duyulan patlamalarda Erhan Ateş (45),  Halis Yılmaz (26), Havva Çelik (55), Muhammet Aygün (27),  Muhammet Seyfi Çanakçı (56), Ramazan Kor (42), Sabahattin Tepeçınar (46), hayatını kaybetmiş, 127 kişi yaralanmıştı.

3 ŞEHİT
Bu patlama sonrasında fabrikada kalan patlayıcının kontrollü imhası amacıyla Adapazarı ilçesi Taşkısığı mevkisine 9 Temmuz'da saat 11.35 sularında kamyonla getirilmişti ve araçtan  indirildiği sırada meydana gelen patlamada Jandarma Astsubay Çavuş Halil Tuna Akgöz, Jandarma Uzman Çavuş Mesut Yazar ve Jandarma Uzman Onbaşı Fatih Monga Şehit olmuş, 8 jandarma personeli ile kamyon şoförü yaralanmıştı.

NE İSTENİYOR!
Toplam 108 müştekinin bulunduğu 27 sayfalık iddianame de Cumhuriyet savcısı “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" iddiasıyla fabrika sahipleri Ali Rıza Ergenç C. (75), Yaşar C. (48) ile Ersan Ö. (43), Hasan Ali V. (58), Aslı B. (40),  Asiye A. (44) ve müşteki şüpheli Ahmet Ç. (31) için 2 yıl 8'er aydan 22 yıl 6'şar aya kadar hapis cezası istendi.