Havai fişek fabrikasında meydana gelen patlama sonrasında soruşturmayı yürüten Hendek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan fezleke, Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi.

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından teslim alınan fezleke ardından Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Mahkeme tarafından yapılan incelemeyle birlikte Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianame kabul edildi.

ÇİNLİ USTA GELİNCE ÇİN MAHALLESİ KURULMUŞ
İddianameye yansılan detayda fabrika sahiplerinin 2-3 yıl önce ucuz barut üretimi için Çin'den bir usta getirdiği, Çinli ustanın ilk etapta haftada 200 kilo barut ürettiği, çalışanların üretilen barutu beğenmemesine rağmen işverenlerin beğendiği kaydedildi. Ayrıca Çinli usta için bir yer yapıldığı ve bu yere fabrika çalışanların "Çin Mahallesi" dediği, Çin'den barut üretimi için 2 makine geldiği, makinelerle birlikte üretimin günlük 250 kiloya çıktığı, 6 ayda 4-5 ton barut üretildiği, Çinli usta gittikten sonra da üretimin devam ettiği kaydedildi.
 
ÇİNLİ USTA YANG; "BU İŞİ YAPIYORSUNUZ AMA BURASI ENİNDE SONUNDA PATLAYACAK" DİYE UYARMIŞ
İddianamede, müşteki şüpheli A. Ç. alınan ifadesinde Yaşar Coşkun'a "Misketi kendiniz mi üretiyorsunuz yoksa satın mı alıyorsunuz?" diye sorduğunda Yaşar Coşkun'un kendilerinin ürettiğini söylediğini, müfettişin de nerede ürettiklerini sorması üzerine Yaşar Coşkun'un müfettişe Çin Mahallesindeki laboratuvarı değil torpil ve volkan bölümlerinin laboratuvarını göstererek "Burada üretim yapıyoruz", dediğini, müfettiş işin teknik boyutunu çok fazla bilmediği için buna inandığını, Çin Mahallesinin çok büyük tehlike arz ettiğini fabrika sahipleri de bilmesi nedeniyle Çin Mahallesini kimseye göstermediklerini, Çin'li usta Yang'ın bir keresinde kendisine fabrikanın çalışma şekli ile ilgili olarak "Bu işi yapıyorsun ama burası eninde sonunda patlayacak" şeklinde söylediğini, kendisinin buranın patlamaması için ne yapmak gerektiğini sorduğunda ise ne yaparsan yap burası eninde sonunda patlar şeklinde söylediği şeklinde ifadesi ise dikkat çekti.

FABRİKA İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI "İSTİFA MEKTUBU VERİP AYRILMAK İSTEDİM"
Cumhuriyet Savcısı'nın hazırladığı iddianamede dikkat çeken bir başka ayrıntı ise şüpheli Fabrika İş Güvenliği A.B.'nin alınan savunmasında yer aldı. Özetle; fabrikanın iş güvenliği uzman ve danışmanı olduğunu, kendisinin haftada ortalama 3 gün gelerek fabrikayı incelediğini, aksaklıkları tespit ederek işverene bildirdiğini ancak işverenlerin her şeyi deftere yazmasına izin vermediğini, H.A. V.'nin ve E. Ö. tarafından işçilere daha fazla üretim yapmaları için sürekli baskı yapıldığını bu nedenle de işçilerin yanlarına olması gerekenden çok daha fazla malzeme aldığını bu konuda işçileri uyardığını ancak dikkate alınmadığını, fabrika yönetiminin de kendisini dikkate almadığını, çin mahallesini diğer bölümler kadar denetlemediğini, işçilerden kendisine sürekli olarak şikayet gelmesi ve işçiler kendisine "A. hanım burası patlayacak, başımıza birşey gelecek, birşey yapın" demeleri, kendisinin ise işletmede sözünün geçmemesi buna bağlı olarak da bu iş yerindeki tehlikeyi görmesi nedenleriyle patlamadan önce Özdemirler OSGB'ye istifa mektubu verdiğini ancak ihbar süresini beklediğini, ihbar süresi bitmeden patlamanın gerçekleştiğini, olayın meydana gelmesinde kusur ve ihmalinin olmadığını söyledi.

ACİL DURUM TOPLANMA YERİ DE, GEERKLİ BELGELERİ DE YOK
İddianamede fabrikanın iş güvenliği uzmanı A.B. hakkındaki bilirkişi raporuna da yer verildi. Raporda şu ifadelerde dikkat çekti “İş yerinden elde edilen tüm evraklar incelendiğinde İSG eğitimlerinin tüm çalışanlar tarafından alındığı yönünde kanaati elde edilemediği, yine evraklar içerisinde 2020 yılına ait iş güvenliği yıllık eğitim planı bulunamadığı, evraklarda Acil Durum Eylem Planının Tahliye Talimatı bölümünde Acil Durum Toplanma Noktası olarak, Sakarya-Arifiye sınırları içerisinde yer alan ve başka bir fabrika olan ‘Özbir Vagon Araç, Makina İmal. İnş. Tic. ve San. A.Ş.’nin ‘Fabrika Dinlenme Alanı Önü’ olarak belirlendiği, bu durumun da patlamanın meydana geldiği fabrikada acil durum toplanma noktasının bulunmadığını gösterdiği, yine yıllık olarak yapılması zorunlu olan tatbikatların yapıldığına dair herhangi bir kayda ulaşılamadığı, İş Sağlığı ve Güvenliği Tespit ve Tavsiye Defteri incelendiğinde; defter ve tutanakların usulüne uygun tutulmadığı ve 2020 yılına ait imzaları eksik sadece 3 adet kayıt bulunduğu, işyerinin Tehlikeli ve Çok Tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren bir işyeri olmasına rağmen kayıtlarda işçilerin Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmeliğin 6/1 maddesinde sayılan belgelerden herhangi birine sahip olmadıklarının tespit edildi.”