HAKİM KARŞISINDA

Karasu ilçesinde 21 Ağustos 2019’da mevsimlik işçi Şirin Tosun’u ‘kasten öldürmek’ suçundan yargılanan Z.A. hakim karşısına çıktı. Sakarya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın ilk duruşmasında sanık Z.A. ve avukatı hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan Z.A. şunları söyledi: “Köyün dışında bir yerde alkol alıyorduk. O sırada iki tane çocuk ana yolda yürüyerek ve bağırarak geliyordu. Bu sırada arkadaşlarımızdan E. ve S. bu iki çocukla münakaşa yaşadılar. Niçin münakaşa yaşadılar bilmiyorum. Daha sonra şişe sesleri duydum. Arkadaşlarımız bu çocuklara şişe atıyordu. Onlarda çakıl taşları atıyordu. Daha sonra olay küfürlü tartışmaya dönüştü. Ben de ortaya kalktım ve durmalarını istedim. Gençlere kim olduklarını sorduğumda fındık tarlasında çalıştıklarını söylediler. O sırada bir şişe daha geldi. Üzerimde bulunan silahı çıkardım. Ağzına mermiyi verdim. Bizimkilerin olduğu tarafa yere doğru bir el ateş ettim. Çocuklara doğru ateş edeceğim sırada merminin yerden sekeceğini düşündüğüm için silahı yukarıya doğru kaldırdığım esnada ateş etmiş oldum. Mermi orada bulunan çocuğun başına geldi. Yere düştü. Panikle olay yerinden ayrıldım. Ayrılmadan önce silahı E.’a verdim sakla mı diye verdim yoksa suçu üstlen mi diye verdim hatırlamıyorum.”

YALAN İFADE VERMİŞ OLABİLİRİM

İlk ifadesiyle mahkemede verdiği ifade arasındaki çelişki sorulan sanık Z.A., “Panikle hareket ettiğim için yalan yanlış ifade vermiş olabilirim. Şuan vermiş olduğum savunma doğrudur” dedi. Müşteki avukatının sorusu üzerini sanık Z.A., olayda kullandığı silahın ruhsatsız olduğunu ve olaydan sonra kardeşinin lokaline giderek çay içtiğini söyledi. Ardından SEGBİS’le bağlandığı duruşmada o gün yaşananları anlatan M.Z.  ise şöyle konuştu: “Olay günü yağmur yağdığı için çalışmadık. Çarşıya gittik. Döndüğümüzde köyün durağında indik. Oradan 21 plakalı araç geçti el salladık. Şirinle aramızda konuşarak yolumuza devam ettik. Tepede alkol alan 6 kişi gördük. Z.A. bize sinkaflı küfürler etmeye başladı. Diyarbakır plakalı araca el salladığımız için bize küfür etti. Arkadaşları da bize bira şişelerini fırlatmaya başladı. Kendimizi şişelerden korumaya çalışırken Z. A. bize doğru ateş etti. Aramızda en fazla 10 metre mesafe vardı. İlk ateş ettiğinde arkadaşım Şirin başından vuruldu. Sonra bana doğru iki el ateş etti. Kaçtım insanlardan yardım istedim. Ambulansı olay yerine gelen köylüler aradı. Şikayetçiyim, davaya katılmak istiyorum.”  İddia makamı, olay anında 112 acil servisi arayan numaranın kime ait olduğunu, dinlenmeyen tanıkların dinlenmesini ve sanığın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi talebinde bulundu.

OLAYIN SPONTANE OLDUĞUNU SAVUNDU

Savcılığın mütalaasına karşı söz alan sanık, “Bu olayın ırkçılıkla bir alakası yoktur. Olay spontane gelişmiştir” diyerek kendini savundu. Sanık avukatları ise Tosun ailesi avukatlarının savunmalarının olaya vahamet katmaya yönelik söylemlerinin olduğunu ve hukuki dayanaktan yoksun olduğunu ileri sürdü. Verilen aranın ardından mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.