HALK54.COM/Emre ÇATAL
Sakarya genelinde saat 16.30 sıralarında şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Patlama sesiyle birlikte vatandaşlar sokağa çıkarken, herkes 112 çağrı merkezini aradı.

Çok sayıda gelen ihbar sonrasında patlama sesinin Hendek ilçesindeki su fabrikasının olduğu bölgeden geldiği bilgisi üzerine ekipler harekete geçti. Bölgeye tedbir amaçlı itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 

Patlama sesinin geldiği bölgeye ulaşan ekipler, fabrikada patlamayla ilgili herhangi bir emareye rastlamadı. İlerleyen dakikalarda Halk54.com editörlerinin edindiği bilgiye göre, patlamanın geçmiş yıllarda yine Sakarya'da yaşanan 'sonik patlama'dan kaynaklanmış olabileceğini belirtildi. Öte yandan patlama sesleri Eskişehir, Bolu, Düzce gibi şehirlerde de duyulduğu bildirildi.

Yapılan araştırmalar sonucunda patlamanın Eskişehir'den kalkan savaş uçağının Karasu semalarında ses duvarını aşması sebebiyle 'sonik patlama' diye adlandırılan olayın yaşandığı ortaya çıktı. Savaş uçağının ses duvarını aşması sebebiyle meydana gelen sonik patlama sesi başta Akyazı ve Hendek ilçeleri olmak üzere birçok yerde duyuldu.

Yaşanan olayla ilgili herhangi bir olumsuz durumla karşılaşılmadı.

YETKİLİLERDEN İLK AÇIKLAMA
Şehrin yetkilileri, patlama sesiyle ilgili açıklama yaptı. 

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, "Kıymetli hemşehrilerimiz, İlimizde bir patlama meydana geldiği yönünde ihbarlar gelmiş ve paylaşımlar yapıldığı görülmüştür. İlimiz genelinde yapılan taramada herhangi bir patlama veya olumsuzluk olmadığı ilgili birimlerimizce tesbit edilmiştir. Saygıyla duyurulur..." açıklamasında bulundu.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, "Kıymetli Sakaryalılar, Şehrimizde duyulan patlama sesiyle ilgili olarak başta İtfaiye Daire Başkanlığımız olmak üzere tüm birimlerimiz gerekli inceleme çalışmalarını sürdürüyor. Şu ana kadar şehrimizde meydana gelen bir patlama ve yangın durumu söz konusu değildir." ifadeleri kullanıldı.

SONİK PATLAMA NEDİR?
Ses, bir ortamın taneciklerinin bir dalga kaynağı tarafından titreştirilmesiyle oluşan periyodik bir basınç dalgasıdır. Bu dalgalar kulak tarafından toplanır ve beyinde ses olarak algılanır. Ses dalgaları, deniz seviyesinde ve 20º C sıcaklıkta 343 m/s hızla yayılır. Sonik patlama, ses dalgalarını oluşturan kaynağın ses hızında veya ses hızından daha hızlı hareket etmesinin bir sonucudur.

Ses hızında veya üstünde hareket edilmesinin sonucunda sıkışan ses dalgaları uçağın arkasında bir bulut gibi gözüken yüksek basınç alanını oluşturur, bu da gözlemciler tarafından sonik patlama olarak duyulur. Sonik patlama etrafa zarar verebilecek kadar güçlü ve çok gürültülüdür.