Hüseyin Cumalı’nın haberi 

NE OLMUŞTU!
Pamukova protokolü Hüseyinli Mahallesi’ndeki çilek tarlasında hasat yaptı. Pamukova Kaymakamı Gürsel Temurci, Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, İl Müdür Yardımcısı Özgür Özcan ve Pamukova ilçe Müdürü Fatih Ahmet Balıca Pamukova ilçesinde devam eden çilek hasadına katıldı. Hüseyinli Mahalle Muhtarı Çağrı Lafçı eşliğinde çilek hasat eden protokol üreticilerle sohbet ederek sezonun hayırlı olması temennisinde bulundu.

ATEŞ SENİ ÇAĞRIYOR
Çilek hasadı medyaya yansıması sonrasında Pamukovalı meyve üreticilerinden Sakarya Tarım ve Orman İl Müdürü Ali Ulvi Özerdem, Sakarya İl Müdür Yardımcısı Özgür Özcan ve Pamukova ilçe Müdürü Fatih Ahmet Balıca’ya tepki gecikmedi.  İlçedeki meyve ağaçlarında ateş yanığı başta olmak üzere birçok sıkıntı olduğunu belirten üreticiler Halk54 ihbar hattına ulaştı. Ateş Yanığı’nın Ali müdürü çağırdığını belirten dertli çiftçi, “Müdür bey sen hasadı bırak da bizimle dertlen” dedi.

SAHAYA DA BEKLERİZ
Pamukova ve çevresindeki meyve ağaçlarındaki sıkıntılarla ilgili yardım ve destek istediklerini belirten çiftçiler, “Evet, il ve ilçe müdürlükleri kapısını gittiğimizde bizimle ilgileniyor. Ama ne kadar ilgileniyor. Bizim derdimiz var. Bu dertlerimizle öylesine değil, daha ilgili, yakın ve sahada yapılan çalışmalarla çözüm aranmalıdır. Mesela Pamukova’ya gelen Ali müdür ve ekibi sahaya çıktı mı! Ziraat Odası veya yetkililerle buluştu mu! Bizim sorunlarımıza daha çok ilgilenmelerini istiyoruz” dedi.

ATEŞ YANIĞI NEDİR
Ateş yanıklığı bulaşıcı, sistemik ve bakteriyel bir hastalıktır. Bakteri (erwinia amylovora) erken bahar döneminde çiçeklere saldırır ve daha sonra ince dallara oradan da ağaç sistemi boyunca ana dallara doğru hareket eder. "Ateş yanıklığı" adını, hastalığın bulaştığı yaprak, gövde ve kabukların yanık görüntüsünden alır. Bu alanlar siyah renkte, çekmiş ve çatlak görünebilir. Çiçekler solgunlaşırlar ve kahverengi bir renk alırlar; hastalık bulaştıktan 1-2 hafta sonrasında da ölürler.

Zekeriya Selamet asaleten atandı Zekeriya Selamet asaleten atandı

NASIL YAYILIYOR!
Ateş yanıklığında ağacın kabuğunda bal renginde bir sızıntı görülebilir (bakteri ile doludur). İlkbahar aylarında sıcaklık 15 - 25 C° ‘ye ulaştığında, bakterinin uyku halinden çıkması ve hastalığın yayılması için gerekli uygun koşullar sağlanmış olur. Arılar, böcekler, kuşlar, sıçrayan yağmur damlaları ve rüzgar kolaylıkla bakteriyi yayar ve ateş yanıklığı hastalığı ortaya çıkar. Ateş yanıklığı genellikle elma ve armut ağaçlarını etkiler (hem meyve veren ağaçlar hem de süs ağacı türleri) fakat ayva ağaçları ve gülgiller familyasının diğer üyelerini de etkileyebilir – bu türlere bazı yaygın gül çeşitleri ve ağaç çileği bitkileri de dahildir.

F564B8E2 E950 4B44 8C86 07C5F364201B550F1015 5534 48E8 B1D1 2A2A51F4C9F7