Ülkemizin aktif deprem kuşağında olduğunun unutulmaması gerektiğini belirten Baro Başkanı Yıldız, “Ülkemizde özellikle son iki yılda başta 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremler olmak üzere birçok ilimizde depremler meydana geldi. Bu nedenle her an deprem olabileceğini düşünerek hazırlıklı olmalıyız” dedi.

Toker: "Sokak hayvanları sorununu hiçbir canlı zarar görmeden çözeceğiz" Toker: "Sokak hayvanları sorununu hiçbir canlı zarar görmeden çözeceğiz"

Yıldız, “Depremlerde yitirdiğimiz tüm canlara hala içimiz yanıyor. 17 Ağustos’tan bugüne geçen 25 yılda her yıl kaybettiğimiz canlarımıza rahmet dilemekten öte neler yapıldı? Rahmet dilemekten öte daha çok şey yapılmalıydı. Tabii ki rahmet dilemek, yitirdiğimiz canları iyilikle anmak gerekir ama yeni canlar kaybetmemek için, gerekli tedbirlerin alınması için elimizden gelenin fazlasını yapmak zorundayız. Şehrimiz ve diğer kentler için bilimsel olarak yapılması gerekenlerin ne kadarı yapıldı, ne kadarı eksik kaldı? Bunu ciddiyetle sorgulamak gerek diye düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm Sakarya için olmaz ise olmaz ve bilimin emri ancak geçen 25 yıla rağmen sorunun çözümü için atılan adımlar bir nebze önemli ama yeterli değil. Bize göre tüm süreçlere ivedilikle müdahale edilmeli. Bu nedenle kamu otoritesi, şehrimizi depreme hazırlıklı, kentin yapı stoğunu depreme dayanıklı hale dönüştürmek için hemen şimdi var gücüyle gayret göstermelidir. Olası bir deprem için karar vericilerin ve yerel yönetimlerin birinci önceliği depreme hazırlık olmalı; afet öncesi, sırası ve sonrası her şey planlı ve kriz yönetimini tek bir aksaklık yaşanmayacak şekilde programlamak olmalı. Depreme hazırlıklı olmak için diri fay hatları üzerinde yapılaşmaya asla izin verilmemelidir. Yerel jeolojik koşullara uygun olmayan inşaat teknikleri ve yapı inşasına müsaade edilmemelidir. Mevcut deprem yönetmeliğine uygun olmayan ve bina mühendislik ömrü tamamlanmış binalar ile ilgili dönüşüm süreci ivedilikle harekete geçirilmelidir. Yine iskan sonrası kullanım hataları nedeniyle binaların statiğine olumsuz etkilerin buna dair müdahalenin önüne geçilmelidir. 6 Şubat tarihindeki depremler bizlere hazırlığın ve tedbirin bir kez daha ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Şehrimizin en temel önceliği kentsel dönüşümdür. Sakarya Barosu olarak kentsel dönüşüm gerçekleşmeden şehre dair yapılacak herhangi bir adımın gerçek anlamda yaşamsal olmadığını düşünüyoruz. Bu nedenle Sakarya Barosu olarak şehrimizi yöneten, kamu otoritesini kullanan tüm yetkililere hukuki ve vicdani sorumluluklarını bir kez daha hatırlatıyoruz” dedi.