Başkan Altuğ yaptığı açıklamada, 2022 Mayıs ayında Sakarya’dan tüm dünyaya 353 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiğini belirterek şunları dile getirdi: “Sakarya ülke ihracatına 353 milyon dolarlık katkı verdi ve Mayıs ayında en çok ihracat yapan 8. il olurken, kümülatifte ise yıl içerisinde 7. sırada yerini korumayı başardı. 2022 Mayıs ayında Sakarya’dan yapılan ihracatta 2022 Nisan ayına göre yüzde 29, geçtiğimiz yılın Mayıs ayına göre ise yüzde 1’lik telafi edilebilir bir düşüş söz konusu olsa da 5 aylık toplam ihracatımız 2 milyar 242 milyon doları aşmış durumdadır.

Düşüşün en büyük etkileri arasında şüphesiz ki devam eden Rusya ve Ukrayna savaşı önde geliyor. Sektörel anlamda da ilimizin lokomotif otomotiv firmasındaki kısa süreli ve planlı bakım-onarım duruşları ihracatımızda etkili oluyor. Savaşın son bulması ve normale dönme süreciyle beraber Sakarya, ihracat performansı anlamında hak ettiği seviyeye ulaşacaktır.

En çok ihracat yapılan sektörler ve ülkeler

Mayıs ayı ihracatımızda Otomotiv Endüstrisi, Demir ve Demir Dışı Metaller, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Makine ve Aksamları ile Çelik sektörleri Mayıs ayı ihracatımızda başı çeken sektörler oldu. 5 aylık süreçte otomotiv sektörü tüm ihracatımızın yüzde 86’sını karşıladı. Bunun yanında Sakarya’dan Serbest bölgeler dahil toplam 121 ülkeye ihracat yapıldı. Almanya, İspanya, Polonya, Birleşik krallık, Fransa ise en çok ihracat yaptığımız ülkelerin başında geliyor.

İhracatın İthalatı Karşılama Oranı Mayıs’ta yüzde 196

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Nisan ayı ithalat rakamlarına baktığımızda ise ithalat, yüzde 5,3 oranında azalışla 271 milyon 440 bin dolar, dış ticaret dengesi 261 milyon 176 bin dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %196 olarak gerçekleşti. 4 aylık dönemde dış ticaret hacmi %3,1 artarak 3 milyar 208 milyon dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise %166 olarak gerçekleşti. Bu görünümde Sakarya Nisan ayında ülke ithalatında %0,92’lik pay ile 12. sıradadır.

Pandemi ile birlikte değişen tüketim alışkanlığı artık dünyanın da gidişatını değiştirmiş durumda. Birçok ülke üretim ve tüketim dengesini buna uygun revize etti. Bizim bu senaryoda ve açıklanan verilere göre çok çalışmaya devam etmemiz gerekiyor. Yaşanan süreç hem üreticileri hem tüketicileri zor durumda bırakıyor. Üretmek ve en önemlisi katma değerli, rekabet gücü yüksek ürünlerle üretim yapmak bizim için çok daha önemlidir. Teknolojiye ayak uydurarak çağın ilerisinde düşünmeli ve bunu da üretime yansıtarak gelişmeyi sürdürmeliyiz. Bu zor şartlar altında üretme bilincini ve isteğini kaybetmeden çalışan tüm iş dünyamıza teşekkür ediyorum.”