Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (SATSO) haziran ayı olağan meclis toplantısı, meclis başkanı Erdem Ercan'ın başkanlığında gerçekleşti.

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Akgün Altuğ, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyelerinin katıldığı toplantıda Sakarya ekonomisiyle ilgili sorunlar ve talepler konuşuldu.

SATSO Başkanı Akgün Altuğ, toplantının başındaki yönetim kurulu faaliyetleri ve gündeme ilişkin açıklamalarında önemli değerlendirmelerde bulundu. Başkan Altuğ'un açıklamalarında Sakarya'nın Karadeniz kıyısındaki Karasu limanını Arifiye ilçesinden ulusal demiryolu ağına bağlayacak olan Karasu demiryolu projesine ilişkin sözleri dikkat çekti.

Karasu demiryolunun Sakarya için önemini anlatan Akgün Altuğ, "Bu konuda bir kamuoyu oluşturma, resmi yazışmalar ve görüşmeler ile çözümü için girişimde bulunma kararı aldık" ifadelerini kullandı.

Altuğ'un Karasu demiryoluna ilişkin sözleri şu şekilde:

"Her zaman dile getirdiğim gibi biz şartlar ne olursa olsun üretmeyi seven bir iliz. Yeter ki rekabet edebilirliğimiz desteklensin. Bu anlamda bu ay özellikle gündemimizde Karasu demiryolu hattının tamamlanması var. Karasu demiryolu 14 yıldır tamamlanmayı bekleyen, şehrimizi üst lige taşıyacak çok önemli bir proje. İlk çalışmalarına 2010 yılında başlanan ve 25 ayda tamamlanması öngörülen Karasu demiryolu için o dönemde ciddi bir ödenek ayrılmış olmasına rağmen 14 yılda projenin ilerleyişi sadece %23’te kaldı. Demiryolu güzergâhının yeteri kadar incelenmeden projeye başlanılması, uygun olmayan zemin sorunları, devamında artan maliyetler gibi sorunlar projeyi bir kördüğüm haline getirdi. Ancak gelinen noktada bölgenin konumu, üretim ağları ile bağlantıları, bölgedeki lojistik dengelerin değiştiği bir ortamda demiryolunun gerekli revizyonların ardından tamamlanmasının elzem olduğunu görüyoruz. Kuzey ilçelerimizde yeni organize sanayi bölgesi yatırımlarımız hızlı şekilde devam ediyor. Bu OSB’lerden de limana bağlanacak bir demiryolu projesi; şehrimizin lojistik ve üretim anlamında çok önemli bir konumda olmasına vesile olacaktır. Şehirlerin gelişmesinde en büyük etkenlerden biri; ekonomi odaklı ulaşım ve lojistik imkanların sunulmasıdır. Özellikle en ucuz taşımacılık olan demir yolu taşımacılığı da büyük öneme sahiptir. Ülkemizin son yıllarda otoyol, köprü, tünel, demiryolu yatırımlarını görüyoruz. Bu anlamda önemli bir projenin ödenek yetersizliği, arazi analizi hatası gibi nedenlerle durması ülke ve ilimiz ekonomisinin hızını kesecektir. Konuyu ekonomi tabanlı STK başkanlarımız ile yaptığımız toplantımızda da istişare ettik. Karasu limanımızın demiryolu ile birleştirilmesinden sonra yurdumuzun Karadeniz’e açılan en önemli kapısı olacağı konusunda hemfikiriz. Bu konuda bir kamuoyu oluşturma, resmi yazışmalar ve görüşmeler ile çözümü için girişimde bulunma kararı aldık. Örneğin bildiğiniz gibi 7 Temmuz tarihinden itibaren Çin menşeili araçlara %40’lık ilave bir vergi geliyor. Bu durum Çinli otomobil firmalarının ülkemizde bir yatırım hamlesi ihtimalini de hızlandırdı. Lojistik açıdan güçlü bir bölge olmamız tercih noktasında bizi öne çıkaracaktır. Pek çok nitelikli yatırımın bölgemize kaymasını sağlayacaktır."