Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Alemdar, görevde olduğu 2 aylık süreci değerlendirmek ve istişare etmek için tüm mecralardan medya mensuplarıyla kahvaltı programında bir araya geldi.

Toplantıya Basın İlan Kurumu Sakarya Bölge Müdürü İbrahim Çorbacı, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti (SGC) Başkanı Sezai Matur, Sakarya Gazeteciler Birliği (SGB) Başkanı Müjdat Çetin, Anadolu Ajansı Sakarya Bölge Müdürü Yücel Velioğlu, DİJİMED Başkanı Ersin İbil, Sakarya Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği (RATED) Başkanı Remzi Adıyaman, gazete ve internet sitesi genel yayın müdürleri, haber müdürleri ve editörler katıldı.

Cuma namazı sonrası aşure ikramı Cuma namazı sonrası aşure ikramı

Alemdar, şehrin taleplerini toplamak ve vatandaşa kulak vermek için "şeffaf belediyecilik" vizyonuyla yola çıktıklarını ifade ederek şehir medyasının bu açıdan önemli bir görev üslendiğine dikkat çekti.

Kentsel dönüşüm, ulaşım ve su indirimi başta olmak üzere önemli açıklamalar yapan Alemdar, “Ulaşımda ücretsiz tarife ve suda indirimin ardından insanımızın hayatına dokunan yeni adımlar için çalışıyoruz” dedi.

Sokak hayvanları sorununu da canların yaşam hakkını yok etmeden çözeceklerini belirten Alemdar, ada-mahalle bazlı kentsel dönüşümle modern ve ferah yaşam alanları oluşturacaklarını açıkladı.

Alemdar ayrıca Uzunçarşı’nın dönüşümü için detayları ilk kez paylaştı.

Başkan Yusuf Alemdar'ın konuşmasından önemli satır başları:

"Bugün itibariyle 31 Mart seçimlerinin arkasından tam 71 gün geçti. Göreve başladığımız günden bu yana ise 62 gün geçti. 62 günde Sakaryamızda halkımızın bize vermiş olduğu destekle beraber onlara hizmet etmenin ve onlarla beraber olmanın gayreti içerisinde olduğumuzu ifade etmek istiyorum. 62 gündür Sakaryamızı daha önce 16 ilçesinden 672 mahallesinden aldığımız talepler ve halkımızın bizden beklentileri masaya yatırarak ilk günden beri ekimizle beraber, çalışma arkadaşlarımızla ilçelerimizi önümüzdeki süreçteki yapılması gereken çalışmaları masaya yatırmaya başladık. Bunların öncelikle yapılması gerekenleri kısa, orta ve uzun vade olarak arkadaşlarımızla kategorize ettik. Sırasıyla da başladığımızda insanımıza nasıl dokunabiliriz, nasıl daha iyi hizmeti verebiliriz, insanlarımızın refah seviyesini artırmak için neler yapabiliriz bunların gayretini ortaya koyduk. Yavaş yavaş da işlerimize başladık.

SEÇİM SONRASI ÇALIŞMALAR VE PROJELER

Daha iyi bir şehir için deprem öncesindeki binalardan başlayarak çalışmaya başladık. Ulaşım konusunda sorunları masaya yatırdık. Altyapı çalışmalarımızı hızlandırdık. Sosyal belediyecilik anlayışıyla yaşlılarımıza ve çocuklarımıza sahip çıktık. Su faturaları konusunda yapamaz demişlerdi. Ama biz maliyetin neden yüksek olduğunu biliyorduk ve suda yüzde 20 indirim yaptık. Ulaşım konusunda ise ilk ve orta okul öğrencilerimize ulaşımı ücretsiz yaptık. Lise ve üniversiteye ise yüzde 54 indirim yaptık. İlçelerimizdeki altyapı sorunlarına el attık. Raylı sistem konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz ve trafiği rahatlatmak istiyoruz. Sapanca gölü için çalışmalar yaptık ve Sapanca'nın dört bir tarafından gezilmesi için bakanlığımıza girişimlerde bulunduk. Sahillerimiz korunması için Kaynarca, Karasu ve Kocaali'de çalışmalar yaptık.

SAPANCA GÖLÜ VE ÇEVRESİNDEKİ RUHSATSIZ YAPILAR

Hatırlarsınız Türkiye’de Ankara’nın dışında ilk defa bakanlar kurulu toplantısı Sakarya’da yapılmıştı. Sakarya’da yapılan toplantının 2. gündem maddesi Sapanca Gölü’nün korumasıydı. Dolayısıyla Sapanca Gölü’nün bizim için ne kadar önemli olduğunu her fırsatta özen göstermeye gayret ediyoruz. Ardından da şunu söylüyoruz; Sapanca Gölümüzün korunabilmesi için olması gerekenler var: İlk olarak Kullanma koruma dengesi, yani tamamen gölü etrafını çevirip insanların faydalanabildiği, hem kullansın hem korusun dengesi… Bunu yaparken de yapı stoğu eğer ruhsat almışsa ruhsatlandırmışsa bununla ilgili hukuki süreç başlayacak. Ben seçim arefesinde de ifade ettim. Hukuksuz, kanunsuz, kaçak birilerinin yapabildiği hiçbir şeye müsade etmeyeceğimizi söyledim. Bunu kapalı kapılar ardında söylemedim, Sapanca’da söyledim. Eğer birileri yanlış işler yapıyorsa buna müsade etmeyeceğiz. Dolayısıyla Sapanca Gölü’nün etrafındaki yapılarda ruhsatsız, kaçak ne varsa hepsini ortadan kaldırıp yürüyüş yolu yapacağız. Bunu Şehircilik İl Müdürlüğü, Turizm Müdürlüğü, ilçe belediyesi ve Büyükşehir yapacak. Burası tek başına değil, hep birlikte kim ruhsat vermişse neye göre vermiş, ruhsat vermemişse ve ruhsatsızsa neden halen duruyor, bunların hepsini bir arada hukuki altyapısı hazırlanıp devam edecek.

BUNGALOVLAR HAKKINDA
Sapanca'da hızlı bir bungalov çalışması var. Az önce de söyledim. Ruhsatsız ve kaçak olan ne varsa yıkacağız.

UZUN ÇARŞI'DA DÖNÜŞÜM VE 1000 KİŞİLİK KONGRE SALONU

Uzunçarşı şehrimizin geçmişini gösteriyor. Şehrin en eski kültürünü yansıtan karşıdan karşıya göz teması kurabildiğimiz binalara sahip. Uzun Çarşı'yı yöresel olarak tarihimizi ortaya koymak açısından bir yaşam alanı haline getirmeye gayret ediyoruz. Bakırcılar çarşısını ve ayakkabıcılar çarşısını uzun çarşıya dahil edeceğiz ve bölgeyi canlı tutmak istiyoruz. Üstünü kapatacağımız çarşımız zaman zaman üstü açılabilecek bir formatta olacak. Haftaya bakanımız gelecek onunla da görüşeceğiz. Kütüphanenin ve en az 1000 kişilik bir Kongre salonunun yapılması için tasarruf tedbirlerine takılmazsa görüşeceğiz. 

ELEKTRİKLİ OTOBÜS

Dün 20 otobüs alımı meclisimizde karar aldık ve şehrimize elektrikli otobüsler kazandırmak istiyoruz. Yıl sonuna kadar şehrimizde daha fazla elektrikli araç göreceğiz.

SU FABRİKALARI

Su fabrikalarıyla ilgili de bilgi vereyim. Sakarya şehrimizde 39 tane kiralanmış su kaynağımız var. 39 su kaynağımızla ilgili bir kısmını SASKİ, bir kısmını da köy hizmetlerine bağlı olduğu zamanlarda özel idare kiralamış. Özel idarenin kiralamış olduğu su miktarlarıyla ilgili daha önceki dönemlerde yine gündeme getirdiğimizde bir çalışma vardı. Mineralli suları Valilik ruhsatlandırıyor. Normal suları da SASKİ ruhsatlandırıyor. Biz bunları seçildiğimiz günden hemen sonra masaya yatırdık. Bu su kaynaklarımızı ne kadar kiralamışız, ne kadar kullanılıyor. Kullanılan bu sularda ne kadar gelir var, bunu tespit etmek durumundayız. Biz bu sularımızın Sapanca Gölü’ne akanla, şişelerin arasındaki dengeyi kurmaya çalışıyoruz. Arkadaşlarımız da bununla ilgili bir çalışma talimatı verdik. Sayın valimizle yaptığımız toplantıda dedik ki ‘Biz sizin yapmış olduğunuz bu çalışmayla vermiş olduğunuz ruhsatlar mineralli su adı altında verdiğiniz ruhsatların gerçekten mineral seviyesi doğru mu? Mineral var mı? Benim bildiğim de var, mineralli su diye geçmişte verilmiş, ancak yapılan tespitlerde mineralli su olmadığı ortaya çıkmış. Bunların ruhsatlarını da valilik ve özel idare verdiği için biz müdahale edemiyoruz. Dolayısıyla sayın valimize de söyledik. Bunların yeniden gözden geçirilip tahlilleri yapılarak mineralsiz suların da SASKİ’ye devrinin sağlanmasını talep ettim. Eğer talep bu şekilde olursa su fabrikalarının ne kadar su kullandığını, ne kadar su kiraladığını tespit etmek çok kolay. Onun için çalışmalarımız devam ediyor.

SAKARYASPOR VE ALT YAPI

Anayasada belediyenin spora ve sporcuya ne yapabileceği belli. Bizler elimizi sağlama bağlamak zorundayız. Takımlara nakdi yardım yapmak bizim için imkansız ama tesis sağlayabiliyoruz. Belediyemizin asli işleri dururken başka bir şeye kaynak ayırmak zor. Belediyeden kimse bir şey beklemesin. Ama tesis lazım malzeme lazım derseniz onu hallederiz. Sakaryaspor şehrimizin markası. Bizler bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da ayni desteğimizi sürdüreceğiz. Finali kazanmak istiyorduk ama olmadı. Hentbol takımına da basketbol takımına nakdi yardım yapamam. Biz Süper Lig’lerdeki ya da profesyonel liglerde oynayan hentbola şuraya buraya para vermek yerine çocuklarımızın yeteneklerini keşfedebilecek tesisleri oluşturarak onların başındaki hocalarının yönlendirmesiyle eğer onları bir bir hazırlarsak Sakaryaspor’un yarısı altyapı tesislerinde olur.

SAKARYASPOR KONGRESİ

Sakaryaspor’la ilgili gelenler oluyor, telefonla arayanlar oluyor. Fakat karışmayacağımızı beyan ettik. Bu bir kongredir. Kongrede kararı delegeler verecektir. Yola çıkacak arkadaşlarımızın kendi hesabını, planlamasını yaparak yola çıkmasını doğru olduğunu düşünüyorum dedim. Yani benim bir taraf olmam söz konusu olmadığını herkese ifade ettim. 

KENTSEL DÖNÜŞÜM

Bu şehirde bir istatistik var. Her 35 yılda bir deprem olmuş. Bu depremi göz önünde bulundurarak şu binaların şehir merkezinin tamamıyla ilgili el birliğiyle dönüşümü başlatmak zorundayız. Biz elimizi değil gövdemizi taşın altında koyuyoruz. Onun için tasarruf tedbirleri olmuş olsa da olmamış olsa da bizim tek derdimiz var. Önceliğimiz şehrin dönüşümü. Neden burada yerinde kentsel dönüşümü istiyoruz, bunu açıklayayım. Temel niyetimiz şu; Şu anda Adapazarı, Erenler, Serdivan bir kısmıyla beraber bakalım. Karasu kavşağında, yazlık kavşağına, e5’ten çevreyoluna kadar bu alan içerisindeki araziye baktığınız zaman bu arazi öyle ya da böyle dün bugün böyle bir yerleşim oluşmuş. Oluşmuş olan bu yerleşimin altyapısı dediğimiz elektriği doğalgazı suyu kanalizasyonu telefonu gelmiş. Buraya devlet olarak bir yatırım yapılmış. Siz bu yapılmış olan yatırımın üzerinde bu binaları burada bırakıp Yenikent’te deprem şartlarında olduğu gibi yeni bir alan oluşturup yine bu kadar bir alanı işgal edeceksiniz. Birincisi bu kadar alanı yok ediyorsunuz. İkincisi bugüne kadar depremden sonra yapılanlar için söylüyorum, 25 yıldır devletin, vatandaşın herkesin ortak desteğiyle emeğiyle bütçesinden harcayarak buralara altyapı çalışması yapılmış. Şimdi bu çalışmaların tamamını yok sayarak başka bir alana burayı taşımak bana göre bu memleket için çok akılca değil. O zaman dönüşümü yerinde yapmak lazım. Yerindeki dönüşümü de yaparken siz burada kat sınırlamasına bakmayın. ‘Efendim 5 kat olmaz.’ Ya 20 kat da 100 kat da olur arkadaşlar. Yani Sakarya deprem kuşağı İstanbul değil mi? Ankara değil mi? Ülkemizin her tarafı deprem kuşağı. Sorun depreme dayanıklı, dirençli, güvenli binaları yapabilmek, bunu standartlarını ayarlayabilmek… Bunun için de oluşturacak olduğunuz çalışmaya bir kere yer bilimcilerinden başlamak kaydıyla yani zemin etütlerinizi toprak yapısını, oradaki sıvılaşmayı, direncini bir yer bilimcinin yapmış olduğu analizlere göre üzerindeki bina statiğini ayarlarsanız binalar sağlam olur, güvenli olur. İsterseniz 20 kat olur. Denizin üzerine bina veya gökdelenler yapmış olanlarla bizim aramızdaki fark ne? Biz biraz daha kervan yolda düzülür diyoruz. Yarım yamalak yapıyoruz. Dolayısıyla Ada bazlı mahalle bazlı dönüşümler yapmak istiyoruz.

KONUT A.Ş. VE BELEDİYE İŞTİRAKLERİ
Konut A.Ş.'de 100 küsür tane kura çekilmiş. Bunun devam etmeyeceğini söyledim. Biz bunu sosyal proje olarak geliştirmeyi düşünüyoruz. Bizler olmayana sahip çıkacağız. Olana ikinciyi vermeyeceğiz. Belediye iştirakleri konusunda ise bunları birleştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 3 tane enerji şirketi var. Buna gerek yok. 1 tane olsa yeter. Fidan A.Ş. ve Sera A.Ş. aynı şirket olabilir. Şirketler birleştirebilir.

İMAR BÜTÜNLÜĞÜ

Bazı yerlerde 2 kat var bazı yerlerde 3 kat. Bir şehirde her ay meclise 40 tane imar tadilatı gelir mi? Yapalım diyoruz, herkesin fikrine katılıyoruz ama oluşturduğumuz planı 50 sene 100 sene uygulayalım. Bu yüzden imar bütünlüğü sağlayalım diyoruz.

SOKAK HAYVANLARI

Sokaklar çocuklarındır. Sokaklarda çocukların güvenli şekilde gezmesi için bir çalışma mutlaka yapılması gerekir. İlçe bazlı bakımlarla, lokal müdahalelerle bir çalışma yapacağız. Sokaktaki canlarımızı barınaklarda toplayarak bakımlarını yapacak, ihtiyaçlarını karşılayacağız. Sokaklarımızı çocuklarımıza bırakacağız."

Yusuf Alemdar Basın4Yusuf Alemdar Basın3Yusuf Alemdar Basın1Yusuf Alemdar Basın2Yusuf Alemdar Basın