– Sabah 09.00 civarı güne kahvaltıyla başlayalım. 13.00-14.00 arası öğlen yemeği, 16.00-16.30 ara öğün ve 20.00'ye kadar akşam yemeği şeklinde yemek saatlerimizi düzenleyelim. Yatmadan 2 saat önce meyve veya hafif bir sütlü tatlı ile ara öğün yapabiliriz.

– Her gün 30-40 dakika evde dans edelim veya spor (egzersiz veya yürüyüş) yapalım.

– Her gün 3 porsiyon taze meyve, günde 1 öğün mutlaka sebze ve salata tüketelim.

– Kola-gazoz-şekerli içecekler yerine su-maden suyu-kefir gibi içecekleri tercih edelim.

– Hamur işi ve ekmek tüketimi karantina döneminde yeterince arttığından, bayram sofralarını abartmayalım, sağlıklı tarifler, sütlü tatlılar ve ev yapımı dondurma gibi alternatifleri deneyelim.

– Katı yağ ve margarini mutfağımıza sokmayarak, fazla tuz yerine yemeklerimizi baharatlarda tatlandırarak yeni mutfak düzenimize alışalım.

YAŞLILARA ÖNERİLER

Her yaş grubu için beslenme çok önemlidir. Yaş ilerledikçe total enerji ihtiyacı azalırken, fizyolojik değişiklikler bazı mineral ve vitaminlerin emilimini azaltır. Bu nedenle yaşlılıkta özellikle B vitaminleri, D, E ve C vitamini ile demir ihtiyacı artmaktadır.

Bayramda yaşlılarımız akşam yemeğini çok geç saatte yememeli, akşam yemeği sonrasında kalp-tansiyon ve reflü sorunlarını artabileceğinden aşırı gıda tüketiminden kaçınmalıdır.

Zeytinyağlı sebze yemeği, yoğurt tahıllı ekmekten oluşan bir akşam yemeğinden sonra uyumadan 2-3 saat önce 1 meyve veya çiğ fındık, ceviz veya süt gibi bir ara öğün ile günü sonlandırmalılar.

Şerbetli tatlılar, ekşi ve baharatlı gıdalar, kızartmalar, yağlı etler ve katı yağ içeren hiçbir yiyeceği tüketmemeli, haşlama ızgara sote şeklinde beslenmeye, az tuzlu gıdalar tüketmeye özen göstermeliler