Yaşam uzun soluklu bir koşu gibidir, hepimizin hayatında bizi yoran birçok gelişmeler yaşarız. Bunun üstesinden gelmek için büyük bir efor harcarız.

Bir yıldır virüs salgını nedeniyle yaşadığımız sıkıntılı süreç içinde birbirimize destek olmamız, birbirimizi daha iyi anlamak zorundayız. Yani sözün tamamı; empati yapmamız gerekir.

Koronavirüs salgını ile tüm bireyler zorunluluk içinde korunabilmek için mücadele verirken bir yandan da geçimini çalışarak sağlamak durumundalar ama sağlayamıyor. Lokanta, kahvehane, kafe işletmeci esnafı işyerleri kapalı. Bunların yanında çalışanlarda evlerinde oturmak durumunda kaldılar. İş olmayınca Para kazanamıyorlar.

Zor bir süreç var. Hükümetin ekonomik yardım paketleriyle bir nebze olsun yaralarına melhem oluyor ama yeterli değil. Zor süreci mutlaka hep birlikte atlatacağız. Her şeyin başı sağlık. Bu bağlamda Sağlık çalışanları bir yıldır 84 milyon insanımızı yaşama tutundurmak için koronavirüsüne karşı amansız mücadele veriyorlar. Tüm sağlıkçılara müteşekkiriz.

Salgın süreci içinde psikolojik açıdan yorulduk. Bir başka şeyde bizi yoran işsiz kalmamız, para kazamamamız toplum olarak bizleri yordu. Bir başka yoran durumda zamlar. Sebzelerdeki olağan artış, 5 kilo sıvı yağ 75 ile 80 TL arasında. Ekmek, ulaşım, berberlere gelen tıraş zammı…

Çalışan kesimin işsiz kalması, alım gücünün düşmesi, gelen zamlar, doğal gaz, elektrik ve kira ücretleri insanları zora sokunca moraller bozuldu, sinirler gerildi. Kimsede para yok, faturaları ödeyemeyince psikolojileri bozuldu. Pazarda sebzelere bakıyorsun 8 TL patlıcan. Taze fasulye 10 ile 15 TL. Bir şey ucuz oda patates. 1 TL kilosu çünkü. Acaba bu zamlar durdurulamaz mıydı? diye insanın sorası geliyor. Lokantalar açık olmadığı için patatesler elde kaldı, depolarda kaldı. Bundan ötürü patates soğan ucuz. Pandemi koşullarında kuvvetli bünye için iyi beslenmek gerekiyor.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Hasan Alişan, 11 bin esnafın dükkân kapattığını açıklamıştı. DEVA Partisi Sakarya İl Başkanı Mehmet Erdoğan, Sakarya’da 200 bin kişi eve ekmek götüremiyor diye açıklama yapmıştı. Sakarya’da yardım kuruluşları yardım toplayarak dünyanın çeşitli ülkelerine yardım gönderiyorlar. Yardım yapmak güzel ama Sakarya’mızda kendi ülkemizde yardım edilmesi gereken insanları da unutmayalım. Sakarya’mızda kimse aç kalmasın diye gerekli çalışma yapılarak yardım yapılması gerekir.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, toplu taşıma yapan esnafa yakıt desteğinde bulundu. Belediyenin mülklerinde kiracı olanlardan kira almıyorlar. Buna benzer destekler var. Büyükşehir dar gelirli yardıma muhtaç olanlar için konfeksiyon mağazası açtı. Aynı şekilde gıda marketini de açarak faaliyete geçiriyor.

Bir yıldır pandemi ile mücadelede herkes üzerine düşen görevi özveri ile yerine getirdi. Bu süreç devam ediyor. Herkes aşılanıp virüs salgını bitene kadar tedbirleri aynı şekilde sürdürmek zorundayız. Dediğim gibi zamansız zamlar bizleri, hepimizi yordu.