Türkiye Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, “Şu anda sorun maaş skalalarının önemli ölçüde alt üst olması. Asgari ücretle ortalama ücret birbirine çok yaklaştı. Bu yeni bir düzenleme gerektiriyor” dedi.

Yayan, “İstihdam açısından baktığımız zaman, bizim diğer sektörlere göre üretimimizde ciddi düşüşler var. Son aylarda üretimimizdeki düşüş yüzde 30 seviyelerine kadar ulaştı ve kapasite kullanım oranlarımız yüzde 51 seviyesine kadar geriledi. Bu bazı kuruluşlarımızda istemeden de olsa bir takım istihdam azalışlarına sebep oldu; ama üreticilerimiz ağırlıklı bir şekilde beklemeyi ve şartların normalleşmesini ümit ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki aylar içerisinde şartların Avrupa’da olduğu gibi daha makul seviyelere gelmesiyle hem kapasite kullanımının artacağını hem de istihdamın yeniden artış eğilimi içerisine gireceğini öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Yayan, “Türk çelik sektöründe diğer sektörlere göre daha yüksek oranda artan enerji maliyetlerinin rekabet gücünü azaltması, enerji etkisi dolayısıyla en büyük pazarlarımızdan biri olan Avrupa Birliği’nde yaşanan talep daralması ve Avrupa Birliği ile ABD’nin koruma tedbirleri dolayısıyla üretimde düşüşler var. Kuşatılmışlık duygusu ile karşı karşıya kaldık. Enerji maliyetinin makul seviyeye getirilmesi zamanı gelmiştir hatta geçmiştir” şeklinde konuştu.