CHP'li Başkan Çetin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi;

"Hazırlıklar tamamlandı yakında meclise gelecek denilse de, başta Cumhurbaşkanı Erdoğan olmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı aşağıdaki sorulara açıklık getirmeli ve kapsam dışı kalacak kamu emekçilerini kapsam içine almalıdırlar.

Eğitim durumu vs pek çok konuda yeterli veri açıklanmasa da kamuda 3,5 milyonu aşan kamu emekçisi olduğu bilinmektedir. Bu rakamın içindeki 4B kapsamında sözleşmeli personel olarak çalışan 565 bin kişi 3600 ek göstergeden yararlanacak mıdır?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı şekliyle kamuda 1. Dereceye gelen kamu emekçileri yararlanacaksa, eğitim durumu ön lisans, lisans ve üzeri olan kamu emekçileri yararlanacak demektir. Mevcut 657 sayılı yasaya göre zaten tüm kamu emekçileri 1. Dereceye kadar yükselememektedir. Örneğin lise mezunları çalışmaya 13. Derece 3. Kademeden başlayıp en çok 3. Dereceye kadar yükselebilirken ilk ve ortaokul mezunları zaten daha geride kalmaktadırlar.

Resmi verilerin kamuoyuyla şeffaf olarak paylaşılmaması nedeniyle şu an kamuda çalışanların eğitim durumuna ilişkin bir veriye ulaşılamamakta olup kamuda ilk ve ortaöğretim mezunu en az 300 bin kişi olduğu tahmin edilmektedir. Bu kesimin 3600 ek göstergeden yararlanması için meclise gelecek kanun teklifinde bir düzenleme yapılacak mıdır?
 
Bugün itibariyle 3,5 milyon kamu emekçisinin yaklaşık yarısı Mayıs 2008 tarihinden sonra 5510 sayılı kanuna göre kamu görevine başlamış durumdadır. Yani 1 Mayıs 2008’den sonra işe başlayan işçi, esnaf gibi 1 milyon 750 bin kamu emekçisi de (halk arasında mezarda emeklilik yasası olarak bilinen) 5510 sayılı yasaya göre emekli olacak ve emekli maaşı da bu yasaya göre hesaplanacaktır. Kısmen maaşları artıran 3600 ek gösterge düzenlemesinde emeklilik aylığının yükseltilmesi için düşük emekli aylığı bağlamaya sebep olan emekli aylığı bağlama oranı ve emekli aylığı güncelleme kat sayısı da artırılacak mıdır? Yani sadece kamu emekçileri değil işçi, çiftçi ve küçük esnafında düşük emekli aylığı almasına sebep olan 5510 sayılı kanun işçi emekçiler lehine düzenlenecek midir?
 
Sonuç olarak; 550 bin sözleşmeli personel kapsam dışındadır. İlk ve ortaöğretim mezunu en az 300 bin kamu emekçisi kapsam dışındadır. Düzenlemeden yararlansalar bile mezarda emeklilik yasası nedeniyle emeklilik aylığı bağlama oranı ve emekli aylığı güncelleme katsayısının düşük tutulması nedeniyle emeklilik aylığında gerçek anlamda artış olmayacak 1 milyon 750 bin kişi kısmen kapsam dışındadır. Hal böyle olunca sınırlı sayıda kamu emekçisinin yararlanacağı bu düzenleme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan seçim meydanlarında 3600 ek göstergeyi biz çıkardık diye övünerek emekçinin umudunu oya tahvil etmeye çalışacak ama güneş balçıkla sıvanmaz. Artan enflasyonla alım gücü her geçen gün düşen işçi emekçilerin sofrasında ekmek her gün biraz daha küçülmektedir. Artan enflasyona bağlı olarak ücretlerin erimesi 3600 ek gösterge gibi kimi düzenlemelerle kısmen yavaşlayabilir ama insanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı için yeterli değildir.   

Cumhuriyet Halk Partisi olarak başta kamu emekçileri olmak üzere işçi, köylü ve küçük esnafı emeklilikte katsayı adaletsizliğine yol açan düzenlemelerin kaldırılması ve insanca yaşayacak bir ücret ve emekli aylığı için mücadeleye çağırırken, iktidarı da acil yapılması gerekenler konusunda uyarıyoruz.    

3600 ek gösterge tüm kamu emekçilerini kapsamalıdır. İlk ve ortaöğretim mezunu kamu emekçiler, sözleşmeli personeli de kapsama alınmalıdır. Düşük emekli aylığı bağlamaya sebep olan emekli aylığı bağlama oranı ve emekli aylığı güncelleme katsayısı başta kamu emekçileri olmak üzere, işçi, köylü ve küçük esnafı kapsayacak şekilde yükseltilmelidir. 5510 sayılı yasa işçi emekçiler lehine değiştirilmelidir. İnsanca yaşayacak ücret ve emekli aylığı için tüm ücretler yoksulluk sınırı üzerine çıkarılmalıdır."