Hiç düşünüdünüz mü ? Çift olarak sizi birlikte ne tutuyor. Çift olmak için birbirinden farklı üç önemli alan vardır . 
Başlangıçta tutku baskın bir kriterdir. Bunun içinde eşlerinin birbirine olan özlem ve cinsellik, cinsel istek dahildir. Zamanla tutku azabilir. Ama tutku tek başına ilişki için süreklilik sağlamaz. 
Cinsellik sırasında “olağan şüpheli” sokulma hormonu oksitosindir. Bu hormon  sadece cinsellik anlamında salgılanmaz.  Yeni doğan bebek ve annenin emzirmesi sırasında salgılanabilir. Ve bağımlılık yapar. Bebeğin yaşaması için önemli, yetişkinler için ise çok hoştur…
Cinsellik sadece işleyen bir çift birlikteliğin ifadesi değildir. Aynı zamanda çift birlikteliğinin devamlılığını korur. 

İkinci alan ise eşlerin birbirine evlilik sözü vermeleridir.  Evlilik ile ilgili görevlerin yerine getirilmesi ve duygusal ilişkilerin oluşması anlamına gelir. 

Zamanla ilişki içerisinde oluşan samimiyet ve içtenlik arması üçüncü alandır. Bu uzun yıllar süren arkadaşlıklara benzer. Bu bileşende diğerinin güçsüz ve gölgede kalan yanlarını affetmek vardır.  
Sternberg “bunları üç tarafı eşit bir üçgen olarak düşünebilir “ şeklinde yorumlar. Tutku ( Haz/Özdeğer) , Yükümlülük (Garantiye Alma/Kontrol) içtenlik ( Bağ ) …
Bunu alevlendirmek en azından bizim hedefimiz olmalıdır. Üçgenin tüm kenarları için ilgili ilişkiler hakkında örnekler var; 
“İçtenlik” ve “yükümlülük” kutupları yaşlı çiftlerini tarif eder. Bu çiftler süreklilik gösterirler. Bu süreklilik sağlanırken tutku biraz kaybolmuştur. 
“Tutku” ve “içtenlik” kutupları genç çiftler baskındır. Bu çiftler, henüz nihai kararı vermeyi istemezler veya vermek zorunda değillerdir. 
“Tutku” ve “yükümlülük” kutupları ilk bakışta kulağa alışmamış gelebilir. Evli olunduğu halde uzun süre başka bir sevgililik ilişkisini tarif eder. Bu günümüzde ve ülkemizde çok az görülsede tarihsel olarak sosyal açıdan kabul görülmüş bir modeldir. Paris yakınlarındaki derebeylerinin sevgilileri için inşa edilmiş yapılarından söz ediliyor. 

Kaynak;’ Demek ki oluyormuş’ , Psikonet