Çocuklarada tırnak yeme alışkanlığını söndürmek için problemin en temel nedenlerini öğrenmek gerekmektedir.

Olası sebebler;

* Tırnak yeme davranışı bir taklit sonucu öğrenilen bir davranış olabilir. Anne, baba veya kardeş tırnak yeme davranışı sergiliyorsa çocuk da aynı davranışı sergileyebilir.

* Aile içi geçimsizlikler bu davranışa sebeb olabilmektedir. Sürekli anne-baba, ebeveyn- kardeş arasındaki kavgalar, iletişim sorunları diyebiliriz. 

* Çocuğa bakım verenlerin ebeveyn yada anneanne- babaanne aralarındaki tutarsız davranışları. 

* Ailede sürekli olarak çocuğu azarlamak, küçümsemek,baskıcı ve otoriter tutumlar sergilemek bu davranış ortaya çıkarabilmektedir. 

* Bu durumun tam tersi olan aşırı koruyucu ebeveyn tutumları diyebiliriz. 

* Köklü değişimler söz konusu ise davranış sergilenebilir. Yeni bir kardeş geldiyse, ölüm ve yas durumları söz konusu ise tırnak yeme alışkanlıklarının sebebi olabilir. 

Tırnak Yeme Davranışının Sürecin Yönetilmesi :

* Bu davranışın neyi tetiklediğini bulmak ve ona yönelik çalışmalar yapılması.

* Tırnak yeme davranışı sonrasında uygulanan ceza çözümden daha çok davranışın tekrarlanmasını saglayacaktır. 

* Çocugunuz eğer sizinle bu davranış ile iletişim kuruyorsa bu davranışı sıklıkla tekrarlar. Çocuk ben burdayım demek için de bu davranışı gösterebilir. Çocuğunuzla sürekli iletişim halinde olmalısınız. 

* Tırnak yeme alışkanlığını hangi zaman diliminde yada hangi olaylardan daha çok yaptığına dikkat etmek gerekir. Buda rahatsız olduğunu ve davranışın sebeblerinden olabilmektedir. 

* Çocuğun meşguliyetini artırmaya yönelik sosyal aktivitelere teşvik edilmelidir. 

Nedenini bilmediğimiz bir davranışa çözüm aramak yetersiz olur.  Çünkü; Nedenini bildiğimiz davranışları söndürmek için nedeni ortadan kaldırmamız büyük ölçüde yarar sağlıyacaktır.