Değerler Kümenizi Gözden Geçirdiniz mi?

Abone Ol


Genellikle hayatta hep bir şeyleri tamamlama çabasındayız! Bu kimi zaman almak istediğimiz şeyler oluyor, bazen yoluna girmesi gereken işler, bazen ikili ilişkiler, bazen de kendi hayatımıza çeki düzen vermek gibi şeyler ile olan gelecek planları…

Planlar ve beklentiler istediğimiz gibi sonuçlanmadığında, çoğunlukla mutsuzlukları beraberinde getiriyor. Şöylece belirtmek isterim ki size, hayatta tamamlanmak diye bir şey ne yazık ki yok! Bizler bir şeyleri düzenlemeye çalışırken, bir diğer tarafta hayat bozmakla, ya da karşımıza daha cazip fırsatlar çıkarmakla meşgul, bu nedenledir ki, akışa bırakmak bazı şeyleri zihinsel düzeyde dinginlik sağlar. Sürekli olarak onu da yapayım bitecek, şunu da yapayım tamam diyerek, anlarda yaşamaktan ziyade, gelecekte bir yerlerde, olası ya da olmayacak olan zaman dilimlerine enerji yatırımı yaparak, hem kendimizi ziyan ediyoruz, mutlak suretle kıymetli zamanlarımızı da…

Önceliklerimizi değerlerimize bağlı olarak belirliyoruz elbette. Hepimizin toplum bağlamında sosyal etkileşim ve spesifik olarak kendimizce belirlediğimiz değerler kümemiz mevcut, bu değerler kümesinin sıralaması özneden özneye değişiklik göstermektedir. Kimimiz için madde değerler ağır basarken kimimiz için manevi değerler önceliklidir. Örneğin; Önceliğe bağlı olarak, ahenkli arkadaşlık ilişkileri, kişisel saygıya önem arz eden romantik ilişkiler, ilişkilerde karşılıklı adil olma gibi manevi değerleri içeren kümenin ağırlığı, yaşamın bu alanına nüfuz edecek ve doğrudan insani davranışlarını etkileyerek belirleyici eylemleri sağlayacaktır. Dolayısıyla bu anlamda değer kümesi sıralaması yapmak bizlere biraz daha zaman ve bir şeyleri düzene sokmakta yardımcı olabilir. Yine de her ne kadar düzenlemeye çalışsak da tamamen tamamlanmak diye bir şey olmadığından, eksiklikler mutlaka olacaktır. Bu nedenle giriştiğimiz alan hangi önceliğe bağlı olursa olsun, mükemmel bir sonuç çıkmayabilir. Bu gibi durumlara maruz kaldığımızda ya da istediğimiz bir şeyin olumsuz sonuçlarını yaşadığımızda, çözüme odaklanmak bizlerin alabileceği en iyi karar olacaktır. Diğer yandan önlem almak istersek, zihinsel yıpratmalara sebebiyet vermeden, olabildiğince en iyisini yaparak, olduğu gibi kabullenme seçeneğimizin de mevcudiyetini akıllarımızda tutmamızın, her halükarda yararımıza olacağını düşünüyorum.

Sonuç olarak, toplumsal yapı bağlamında özgür irade çok tartışmalı bir konu olsa da; Her ne nerede hangi ülkede yaşarsak yaşayalım, her toplumun kendi yapısına bağlı kuralları olduğunu ve bu kurallar çerçevesinde irademizin geliştiği düşünülecek olursa; her şeye rağmen yine de seçimler bireyseldir. Değerlerimiz ölçütünde kendimiz belirleriz isteklerimizi, seçimlerimizi ve öncelikle bu doğrultuda alacağımız kararlar, bizlere orantılı doğru sonuçlar vermesi bakımından önemlidir… 

Özgül değerlerinizi belirlemek için, değerler kümenizi gözden geçirmeniz ve öncelik listeleri oluşturmanız, hayatınızdaki bazı alanları anlamlı hale getirecektir…

Sevgiyle Kalın…
 

{ "vars": { "account": "UA-158639220-1" }, "triggers": { "trackPageview": { "on": "visible", "request": "pageview" } } }