“ÇIRAKLIK, KALFALIK VE USTALIK ÜÇGENİNİN GÜCÜ ”

2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı ikinci kanaat döneminin başlamasıyla 8. sınıf öğrencilerinin bilgilenmelerini, doğru bilgiyi alanında uzman kişilerden almalarını sağlamak amacıyla planlanan çalışmanın on beşincisi Mithatpaşa Ortaokulu Uzman Psikolojik Danışman Seval Oyuncakçı’ nın moderatörlüğünde zoom üzerinden yapıldı. Aynı anda canlı olarak adapazarimem instagram sayfasından da yayınlandı. Öğretmenler, veliler ve 8. sınıf öğrencileri çalışmaya yoğun ilgi gösterdi.

Mithatpaşa Ortaokulu Uzman Psikolojik Danışman Seval Oyuncakçı’ nın moderatörlüğünde “Canlı Okul Tanıtım Günleri” çalışmasının on beşincisi Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi ile devam etti. Yöneltilen sorular Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Ahmet Yerlikaya, Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Öğretmeni Zeynep Şen ve Moda Tasarım Teknolojileri Öğretmeni Yasemin Bayer tarafından cevaplandırıldı.

Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi Kurum Müdürü Necmi Gökyokuş söz alarak, sosyal sorumluluk projeleri kapsamında SATSO ve SESOB gibi işletmelerle iş birliği içinde hareket edildiğini, çıraklıktan başlayarak teorik bilgilerin fabrikalarda ve diğer işletmelerde uygulamaya dönüştüğünü ve hizmet sektörü adına nitelikli bir eğitimin öğrencilere sunulduğunu, mezun öğrencilere orta ve büyük çaplı işletmelerde çalışma imkânının yanında kendi işini kurma fırsatının tanındığını, öğrencilerin çalışma hayatı içinde de lisans ve ön lisans programlarıyla mesleklerinde uzmanlaşabileceğini, yetiştirme yurtları, yaşlı bakımevleri, özel yetenekleri ve davranışları olan öğrenci ziyaretler kapsamında sosyal-kültürel projelerin ön planda tutulduğunu belirterek, “ Çok yönlü yetişmek, hayalini kurduğu mesleğin inceliklerini en iyi şekilde öğrenerek uzmanlaşmak isteyenler bizi tercih etmeli.” dedi. Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi Motorlu Araçlar Teknolojisi Öğretmeni Ahmet Yerlikaya; otomotiv sektörünün ülke içinde ciddi bir potansiyele sahip olduğunu, motorlu araçları kapsayan bölümle ilgili bilgi ve beceri noktasında tam donanım gerektiğini, yüksek teknolojiye sahip otomobillerde el becerisinin yanında zekâ gücünün de büyük yer tuttuğunu belirterek, “ Manevi değerlerin ön planda tutulduğu, hayata erken atılma fırsatının sunulduğu ve işini mükemmel yapan ustaların yetiştirildiği doğru adres ‘Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi’ dir.” dedi. Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Öğretmeni Zeynep Şen; özel bir alanda insan sağlığı ve iş güvenliği kurallarına dikkat edilerek eğitim verildiğini, 9. sınıf itibariyle alan seçimi ve yönlendirmelerin yapıldığını, 10. sınıfta alan seçiminin netleştiğini, 11. sınıfta mesleki derslerin ağırlık kazanarak çıraklıktan kalfalığa geçildiğini,12. sınıfta ise ustalık bünyesinde eğitimlerin devam ettiğini, mezun öğrencilerin aldıkları belgelerle işletmelerde çalışabileceği gibi KOSKEB desteğiyle kendi işlerini de kurabileceğini belirterek, “Yetkinlikleri iyi olan ve bunları kullanmasını bilen kişilerle yola çıkmak ve devam etmek önemlidir, tercihler notasındaki önceliğiniz bu olmalıdır.” dedi. Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi Moda Tasarım Teknolojileri Öğretmeni Yasemin Bayer; geçerliliğini kaybetmeyen bir mesleğe nitelikli eleman yetiştirildiğini, 9. sınıftan başlayarak öğrencilerin teorik bilgilerini işletmelerde uygulayarak üretimin içinde bulunduğunu, mezun öğrencilerin yüksekokullarda ve fakültelerin ilgili bölümlerinde eğitimlerine devam edebileceği gibi işletmelerin çeşitli bölümlerinde de çalışabileceğini belirterek, “İlgi ve yetenekler doğrultusunda tercih edilen alanlarda severek ve sabırla devam etmek başarıyı getirir.” dedi.

“OKUL TANITIMI MESLEKİ TERCİHLERİ BELİRLER ”

Adapazarı İlçe Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş: 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı ikinci döneminde “Canlı Okul Tanıtımı” çalışmalarının on beşincisinin Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi ile devam ettiğini, bu çalışmanın öğretmenler, veliler ve 8. sınıf öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördüğünü, tanıtıma katılamayanlar için video kaydı alındığını, öğrencilerin istedikleri zaman adapazarimem YouTube kanalımızdan bu çalışmayı izleyebileceklerini, belirtti.

Bakırtaş; Adapazarı Mesleki Eğitim Merkezi ile başarıyla gerçekleştirilen çalışmanın öğrencilerin ilgi alanlarını belirlemesine, özel yeteneklerini keşfetmesine, seçeceği meslekle ilgili teknolojik gelişmeleri yakından takip etme ve kendini bu yenilikler doğrultusunda geliştirmeye teşvik etme adına önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “ Hayallere adım atma ve hayata erken başlama noktasında, geçmişten günümüze taşınan çırak-kalfa-usta kavramlarının önemini ve işinin erbabı olarak yetişmenin yolunu gösteren mihenk taşları ‘Mesleki Eğitim Kurumları’dır.” dedi.