Toplantı İtalya ve Türkiye’den yaklaşık 100 katılımcı ile gerçekleşti. Öğrencilerde büyük bir heyecan yaratan bu toplantı ünlü İtalyan astronomi topluluğu Gruppo Astrofili Dauni’nin youtube kanalından da canlı olarak yayınlandı. Astronomiye meraklı birçok öğrenci ve öğretmen toplantıyı youtube üzerinden canlı olarak büyük bir ilgi ile takip etti.

Toplantının ilk bölümünde proje kurucuları Burcu Şık ve Antonietta Cursio, astronotu selamlayarak tüm öğrenci ve öğretmenler adına teşekkür etti. Her zaman bir astronot ile buluşmanın mümkün olmadığını belirten proje koordinatörü Burcu Şık Sakarya’dan selamlar gönderdi. Bunun üzerine Astronot Luca daha önce Türkiye’de bulunduğunu ve küçük bir tur yaptığını söyleyerek Türkiye’de çok güzel vakit geçirdiğini özellikle belirtti.

Toplantının devamında toplantı moderatörü İtalya’dan İngilizce öğretmeni Teresa Taranto Astrolabe projesi hakkında bilgilendirme yaptı. eTwinning projelerinin öğrenciler için büyük bir fırsat olduğunu ve derslerinde başarılarını arttırdığını ifade etti. Proje sayesinde öğrencilerin fen bilimleri ve İngilizce derslerinde önemli kazanımlar elde ettiklerini ve projenin kültürlerarası alışverişte önemli bir rolü olduğunu belirtti. Projede Aykut Yiğit Ortaokulu’ndan fen bilimleri öğretmenleri Nur Karaman Kaval, Meral Aktaş ve öğrencileri, İngilizce öğretmeni Çilem Çetin ve öğrencileri, Sakarya, Konya, İzmir ve İstanbul’dan öğretmenler olmak üzere toplamda 6 farklı ülkeden 18 öğretmen ve öğrencileri astronomi üzerine olan projelerini çevrim içi olarak sürdürüyorlar..

Toplantının ikinci bölümünde astronot Luca uzay ve astronotların hayatı ile ilgili öğrencilerin merak ettiği konularda bilgilendirme yaptı.  Öğrencilerin sorularını içtenlikle cevapladı. Aykut Yiğit Ortaokulu öğrencilerinden Begüm’ün ‘İşiniz oldukça zor. Uzayda herhangi bir problemle karşılatınız mı?’ şeklinde yönelttiği soruya ‘Zor nedir bilmiyorum. Bunun hakkında daha önce hiç düşünmedim. Çünkü yaptığın işi seversen onun ne kadar zor ya da karmaşık olduğunu düşünmezsin. Sadece en iyisini yapmaya çalışırsın.’ şeklinde verdiği cevap oldukça etkileyici oldu.

Bir başka öğrencimiz Musa Mert’in ‘Uzaydan dünyaya baktığınızda ne hissediyorsunuz? sorusuna ise ‘Bir çocuk için astronot olmak çok eğlenceli. Hislerimi tarif etmek için kelimeler yetmez. Çünkü uzaydan Dünya’ya baktığınızda orada olduğunu görmek mutluluk verici. Ama uzaya gittiğimizde çok fazla hayal etme zamanımız olmuyor çünkü çok fazla işimiz oluyor.’ şeklinde yanıtlayarak astronot mesleğini profesyonel ve kişisel açıdan tanımlamış oldu.

Toplantının sonunda astronot Luca Parmitano, interaktif olarak öğrencilerle buluştuğu için ç

ok mutlu olduğunu ve eğlenceli dakikalar geçirdiğini belirterek teşekkür etti. Gelecekte yüz yüze görüşmek temennisinde bulundu. Tüm katılımcılar bu heyecan dolu toplantıda bir astronot ile birlikte olma hayalinin gerçek olmasından dolayı teşekkürlerini sunarak astronot Luca’yı uğurladı.