Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, derslerin tamamlanmasının ardından final değerlendirmeleri öncesinde ‘Rektörle Final Öncesi’ başlıklı programda öğrencilerle buluştu. SUBÜ’nün resmi sosyal medya hesabı üzerinden gerçekleştirilen canlı yayında 2020 yılına ilişkin bir değerlendirmeyle başlayan ve pandemi sürecinde eğitimin zorluklarına değinen Rektör Sarıbıyık, daha sonra öğrencilerin önceden sormuş oldukları soruları cevaplandırdı. Öğrenciler yayına yoğun ilgi gösterdi.

SİZLERLE OLMAYI ARZU ETTİM
Canlı yayın ortamında olsa da öğrencilerle yeniden bir arada olduğu için mutluluk duyduğunu belirterek programa başlayan Rektör Sarıbıyık, “Pandemi sürecinde Allah sizleri ve sevdiklerini muhafaza etsin. Finallerden önce internet ortamında da olsa sizlerle birlikte olmayı arzu ettim. Mottosu ‘bilgiyi beceriyle bütünleştiriyoruz’ olan ve beceriyi benimseyen bir üniversite için uzaktan eğitimin eylemi de söylemi de zor oluyor. Bunu savunamayız da. Ancak üzerimize düşen sorumlulukları da yerine getirme gayretinde olmamız gerekiyor. Uzaktan eğitim sürecinde minimum zayiatla maksimum faydayı nasıl elde ederiz kaygısındayız. Eğitim öğretimin temel yaklaşımında öncelikli olan iş, öğrenim kazanımlarının elde edilmesidir. Bunların bir kısmı derslerde, bir kısmı bireysel, bir kısmı iş ortamında elde edilebilir. Eğitim bilimcilerin yaptığı incelemelerde esas öğrenmenin yaparak ve bireysel çalışmalarla yani uygulamayla gerçekleştiği görülüyor” diye konuştu.

2020 YILI BAŞARILARLA GEÇTİ
Güz Yarıyılı’nda hiçbir zorlama yapmadıklarını hatırlatan Sarıbıyık, “İsteyenler uygulama eğitimine kendi memleketlerinde gidebilir isteyenler gitmeyebilir dedik. Bu dönem giden öğrencilerimizin yine ciddi bir kısmı iş teklifi aldı. 2020 yılı sıkıntılarla geçti ama biz ciddi başarılar elde ettik. Kariyet.net’in yaptığı işveren tercihi sıralamasında mezunları en çok tercih edilen 11. devlet üniversitesi olduk. Bu da demek oluyor ki işverenler sizleri yani nitelikli ve uygulama becerisine sahip insanları tercih ediyor. Açık ara öndesiniz. Bunun yanında elektrikli aracımız Revolt TEKNOFEST ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlediği yarışlarda 3 ödül birden aldı. VECHÜR2020 takımımız TEKNOFEST İHA kategorisinde 5. oldu. Bunların hepsi öğrencilerimizin başarısı ve bizim kökleri geçmişe uzanan sağlam bir üniversite olduğumuzun göstergesi. Söyleyecek çok fazla başarımız var. Biz memleketimiz için çok güzel şeyler yapmaya talibiz ve yapacağımıza da inanıyoruz. Akademik kadromuzu çok kaliteli hocalardan oluşturuyoruz. Ülkeye ve şehre katkı sağlayacak şekilde büyüyoruz.”

EN KISA ZAMANDA KAVUŞMA ÜMİDİNDEYİZ
Bilgi işlemle ilgili yeni bir yapılanmaya gittiklerini ve bu nedenle süreç içerisinde bazı teknik aksaklıklar yaşanabildiğini belirten Sarıbıyık, “Yanlış olan bir şey varsa düzeltilir. Bu tarz konularda mağduriyet kesinlikle yaşanmaz. Hocalarımıza da ilettiğimiz gibi asıl olan öğrenim kazanımlarının elde edilmesidir. Sınav bunların formalitesidir. Şimdi bu sınavların zamanı. Eğitimle ilgili olan kısımda tedbirlerimizi alıp yolumuza devam etmeye çalışacağız. Öğrenim kazanımı esaslı gittiğimiz için sınavlarda kamera açılmasını istemeyeceğiz. Öğrencilerimize güveniyoruz. Bir kısmınızın güçlükler içerisinde uzaktan eğitime imkân bulduğunuzu biliyoruz. Bahar Yarıyılı için içimizden uzaktan eğitime geçmemek ve öğrencilerimizle buluşmak geçiyor. Hocalar da boş tahtaya anlatıyor gibi oluyor. Sizin çektiğiniz sıkıntıları onlar da çekiyor. Bazı bölümlerde ve programlarda öğrencilerimizi okula getirebilir miyiz diye çalışmalar yapıyoruz. Aşıyla birlikte bu inşallah mümkün olur. En kısa zamanda sizlerle kavuşmayı ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

İŞYERİ UYGULAMASINDAN MUAFİYET SÖZ KONUSU DEĞİL
+1 Eğitim Modeli’nin kurucusu ve uygulayıcısı olduklarının altını çizen Sarıbıyık, “Bunda her türlü kolaylığı sağlıyoruz ama muafiyet kesinlikle söz konusu olmayacak. Bizim esas uygulamalarımız sektörün içinde. Okulda ön uygulamalar oluyor. Bir öğrencimiz mezun olduğunda ilk iş başvurusu yaptığı yer genelde staj yaptığı yer oluyor. Ya da burası öğrencimizi başka bir yere önererek referans oluyor. Bu yüzden gelecekte çalışabileceğiniz bir yerde iş yeri uygulaması yapın. Uzaktan eğitim sistemimizde bazı sıkıntılar oldu ama bunları hızlı bir şekilde çözüyoruz. İlerleyen süreçte sistemimiz çok daha gelişmiş ve iyi bir hale gelecek. Okula dönüşte köfte sözümüz hâlâ geçerli. Sizlerin daha iyi yetişmesi ve daha kolay iş bulması için çalışmalar yürütüyoruz. Sağlıklı günlerde bir arada olma temennisiyle hepinize sınavlarınızda başarılar diliyorum.”