Bu gerçeklerden hareketle, ülkemizde bir ilk olarak Sakarya Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ders müfredatına İŞKUR ve SGK’ nın eklenmesini kararlaştırdı. Yapılan çalışmanın amacı, öğrencilerin mezuniyetleri sonrası piyasaya uyum kabiliyetlerini artırmak ve istihdam edildikleri işyerlerinin istihdamına daha fazla katkı sunmalarını ve dışsal fayda yoluyla toplumun farklı sosyal kesimlerini desteklemelerini sağlamak olarak açıklandı.

İşgücü Piyasasında Kurumsal Uygulamalar İŞKUR ve SGK Dersi başlıyor !..

İstihdam, ülke ekonomileri için temel göstergelerin başında yer alır. Üretimin, katma değerinin ve ihracatının arttığının en güzel göstergesi istihdamdır. İstihdam destek ve teşvikleri küresel şirketlerin yatırım ve üretim kararlarını da etkilemekte ve ülke içindeki firmaların rekabet güçlerini de artırmaktadır. Yapılan araştırmalar, engelli, eski hükümlü, kadınlar, gençler, işsizler, sosyal yardım alanlar vb. farklı sosyal kesimlere yönelik istihdam destek ve teşviklerinin yeteri kadar bilinmediğini ve söz konusu teşviklerden yararlanılmadığını göstermektedir.

Gelişmiş ekonomilerde bile genç işgücündeki işsizlik oranı normalden daha fazladır. İstihdam Fuarları, kariyer günleri, istihdam buluşmaları gibi birçok etkinlikler, yeni istihdam fırsatlarını genç işgücünün ayağına getirmektedir. Yapılandırılan ders ile bu tür istihdam etkinliklerinin ötesinde işverenlere bir anlamda istihdam danışmanı yetiştirilmesi sağlanması hedeflenmektedir. Program kapsamında öğrencilerin bir yarıyıl döneminde İŞKUR’ un istihdamın korunmasına ve artırılmasına yönelik programları ile SGK prim teşvikleri ve hizmetleri konusunda ders almaları ve ilgili Kurumlarda staj yapmaları sağlanacaktır.

Öğrencilerimiz pratik kazanımlar elde edeceklerdir...

Konu hakkında açıklamada bulunan Çalışma Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Çağlar Özdemir “Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEEİ) bölümü ile Sakarya İŞKUR ve SGK İl Müdürlüklerinin ortak ve yapıcı yaklaşımlarıyla, işgücü piyasaları konusunda en yoğun eğitimi alan ÇEEİ öğrencilerinin farkındalıklarını artırmak için yepyeni bir proje geliştirdik. Öğrencilerin, İŞKUR ve SGK faaliyetlerini, teorik düzey yanında pratik olarak öğrenebilmeleri, İŞKUR faaliyetleri ve fırsatlarını tanıyabilmeleri, SGK uygulamalarını kavrayabilmeleri için bir sektör dersi yapılandırdık.

Söz konusu ders, İŞKUR ve SGK’ da görev yapan tecrübeli personel ve bölüm öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecektir. Bu projemizdeki amaç, öğrencilerin Türkiye’deki işgücü piyasası kurumsal kapasitesi hakkında net ve detaylı bilgilere ulaşmasıdır. Bu sayede hem kendi işsizlik problemlerini çözmeleri hem de etraflarındaki insanları doğru ve etkin olarak bilgilendirmeleri beklenmektedir. Her bir öğrencimiz, eğitim aldıkları alanda faaliyet gösteren iki büyük kurum olan İŞKUR ve SGK hakkında bilgilendikçe, hem eğitim kalitesi yükselecek hem de kurumların gönüllü tanıtıcıları olarak işgücü piyasaları için gösterilen çabaya destek vereceklerdir. Her aşamada

kurumlarımızın değerli emektarları ve bölüm öğretim üyelerinin katılımı ve desteği ile öğrencilerimizin üniversite hayatında unutmayacakları uygulamaya yönelik kazanımları elde etmelerini hedefliyoruz.

Ayrıca, tüm tarafların özverili çalışmaları sonucunda ortaya çıkan bu çalışmanın bir ders kitabının da hazırlığına başlanmıştır. Ders notları ve slaytları, böyle bir ders yapılandırmaları halinde Türkiye’de faaliyet gösteren tüm Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümleri ile paylaşılacaktır.” açıklamasında bulundu.

Öğrencilerimiz İstihdam Danışmanı olarak da yetişecektir…

Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Tekin KAYA; “Üretim ve ihracat artışı ancak istihdam artışı ile mümkün olabilmektedir. İstihdamın artırılması ve üzerindeki maliyetlerin azaltılması, artık süreklilik kazanmış olan İŞKUR destekleri ve SGK prim teşvikleri ile yeni bir ivme kazanmıştır. Bu destek ve teşviklerden daha fazla işverenimizin yararlanması için ilk olarak Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü öğrencilerine İŞKUR ve SGK’ nın destek, teşvik ve hizmetlerinin ders olarak verilmesi kararlaştırılmıştır. Bu çalışma ile öğrencilerimiz istihdam destekleri ve teşvikleri ile söz konusu Kurumların hizmetleri konusunda edinecekleri kazanımlarla istihdam danışmanı olarak yetişmeleri sağlanarak kendi istihdamlarını artırmalarının yanında işverenlere yapacakları rehberlik ile ülke istihdamına da katkı sunmuş olacaklardır.” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca, İŞKUR İl Müdürü Tekin KAYA, öğrencilere aldıkları ders süresince işgücü piyasasında ihtiyaç duyacakları uygulamaya yönelik pratik bilgilerin İŞKUR ve SGK’ nın yönetici ve uzman personelince verileceğini belirterek, uygulamaya geçilmesi çalışmaya destekleri dolayısıyla Sakarya Üniversitesi Rektörü ve İİBF Dekanı ile Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Çağlar ÖZDEMİR’ e teşekkürlerini iletti.

Genç işsizliğini azaltmanın yolu, gençlerin piyasaya uyum kabiliyetlerini artırmaktır..

SGK sosyal Güvenlik İl Müdürü Erhan ÇAVUŞ, “Türkiye’de işgücü piyasalarının etkin işleyebilmesi için farklı düzeylerde birçok çalışma gerçekleştirilmektedir. Bir taraftan akademik çaba sürerken diğer taraftan kamusal alanda kurumsal düzenlemeler hız kazanarak kapsamını genişletmektedir. Ülkemizde bir ilk olarak Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü ders müfredatına eklenerek uygulamaya konulan “İşgücü Piyasasında Kurumsal Uygulamalar İŞKUR ve SGK” dersi bu çerçevede yapılan çalışmaların ve kurumlar arası işbirliğinin somutlaştırılmış bir örneğini oluşturmuş oldu. Genç işsizliğini olabildiğince azaltmanın yolu, gençlerin piyasaya uyum kabiliyetlerinin artırılması ve işgücü piyasaları gelişmeleri hakkında bilgilendirilmesi ile özellikle SGK-İŞKUR teşvik, desteklerini ve hizmetlerini bilmeleriyle mümkündür” açıklamasında bulundu.