İl Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş, okulu ziyaret ederek çalışmaları yerinde inceledi. Durmuş burada yaptığı konuşmada; “Millet olarak zor günlerde 7’den 77’ye kenetlenerek zorlukları aşmak gibi güzel bir özelliğimiz var” diyerek bu dönemde büyük ülkelerin bile zorlandıkları bir konuda bir meslek lisesinin maske üretiminde bu denli başarı sağlamasının önemli olduğuna vurgu yaptı. Bugün dünyanın geçtiği bu zor dönemde ülkemiz eğer başka ülkelere de maske yardımında bulunabiliyorsa bunda “ben varım” diyen özverili insanların katkısı olduğunu söyleyen Durmuş, meslek liselerinin ve halk eğitim merkezlerinin sunduğu destekle sahanın önemli bir ihtiyacının karşılandığını söyledi.

Dünyadan bugün teşekkür mesajları geliyorsa, bu kritik yardımlar için dualar ediliyorsa bunda maske üretiminde çalışanların “el emeği, göz nuru” var diyen İl Millî Eğitim Müdürü Durmuş ekip çalışanlarına teşekkürlerini sunarak “Sizlerin ayağınıza taş değmesin. Çok önemli bir iş yapıyor ve devletimizin gücüne güç katıyorsunuz" dedi.

Bu bir milli dayanışma örneğidir diyen Fazilet Durmuş, çocuklarımızın bile kumbarasıyla bu seferberliğe katkı sunmasının milletimizin bir ayrıcalığı olduğunu ifade ederken, çalışmaların 18 Mart’ta başlamasının çok anlamlı olduğunu, tıpkı bir asır önceki Çanakkale ruhunda olduğu gibi bugün de koronavirüs savaşında meslek liseleri ve halk eğitim merkezlerindeki kadın ve erkek eğitimcilerimizin, öğrencilerimizin cephe gerisinde sağlıkçılarımıza maske, önlük, dezenfektan, tulum, koruyucu siperlik, kolonya gibi elzem malzemeleri büyük bir fedakârlık örneği göstererek yetiştirme gayreti içinde olduklarını belirtti. Durmuş kritik süreçteki bu katkıların minnetle anılacağını ifade etti. 

50 BİN MASKE ÜRETİLDİ

Adapazarı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 18 Mart 2020 tarihi itibariyle ülkemizin acil ihtiyaç duyduğu maske üretimine başladı. İlk hafta manuel olarak günlük ortalama 600 maske üretilirken 25 Mart itibariyle tela pres makinesi ve kesme makinesi kurulumu yapıldı. 9 öğrenci ve 4 öğretmen ile üretim günlük 2500’e çıkarıldı.

Maske üretimi ile birlikte marka çalışması da başladı ve Me SAFE olarak marka adı belirlendi. 9 Nisan tarihinde Yenikent Halk Eğitim Merkezi bünyesinde 8 usta öğreticiye açılan kurslar ile üretim kapasitesi günlük 10.000 adete çıktı. Böylece 20 gün gibi kısa bir süre içinde hızlı bir şekilde organizasyon kurularak üretimde rekor bir artış sağlandı.
 
Konuyla ilgili bilgi veren okul müdürü Sevda Aslan Adapazarı ilçe milli eğitim müdürlüğünün yürüttüğü çalışmalar kapsamında MARKA projesine başvuru yapıldığını ifade etti. Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri ve Devlet Kitapları, Adapazarı Belediyesi, Adapazarı İlçe MEM, Akyazı İlçe MEM, TÜVASAŞ, TIRSAN, Sakarya İl Emniyet Müdürlüğü, SASKİ gibi kurum ve kuruluşlardan toplam 100.000 adet maske siparişi alındığını belirten okul müdürü Sevda Aslan ilk üretimin yapıldığı günden bugüne kadar toplam 50.000 adet maske üretiminin tamamlanarak teslim edildiğini belirtti. 

KARANTİNADAN DOĞAN BİR MARKANIN HİKÂYESİ

Maske üretiminin tüm hızıyla devam ettiği Adapazarı Kız Meslek Lisesi bir markanın da doğuş hikâyesine sahne oldu. Ekip olarak yapılan beyin fırtınaları ve yürütülen çalışmalar sonucunda El Sanatları öğretmeni Emine Okumuş Özer’den marka ismi geldi: Me SAFE. 

“Virüs yayılımını önlemede önemli bir fonksiyonu olan maske, güveni ve sosyal mesafeyi çağrıştırmalıydı. Marka adının da buna yönelik bir mesaj vermesi gerekiyordu. İşte Me SAFE ismi bu düşüncelerle ortaya çıktı. Kullanıcısına mesafeyi korumamız gerektiğini hatırlatması tercihimizin isabetli olduğunu gösteriyordu. Kaldı ki çalışma sürecindeki temel vizyonumuz olan koronavirüsün yayılma ihtimalini enaza indirmek yaklaşımı ile örtüşüyor ve üretilen maskelerimizin işlevini de hatırlatıyor.

Me SAFE isminde Me mesleki eğitimi, S  Sakarya’yı ve bir bütün olarak SAFE de İngilizce  güven  kelimesini barındırıyor. Ayrı okunduğunda Me SAFE İngilizce güvende olma anlamına sahip. Hepimizin mesafeye önem vererek hem kendimizin hem de sevdiklerimizin güvende olmasına dikkat etmesi gerekmiyor mu? İşte biz maskeyle bunu tekrar hatırlatmak istedik. Evde kalın güvende kalın ama dışarı çıktığınızda da sosyal mesafenizi koruyarak ama mutlaka bir Me SAFE kullanın diyoruz. Öte yandan biz markanın her şeyden önce insan sağlığını öncelediğine vurgu yapmak istiyorduk. Bu da marka sloganı olarak belirlenen “güvende kal” ile sağlanmış oldu. Marka isminin ortaya çıkmasının ardından logo tasarımı okul fotoğraf grafik öğretmenlerinden Tülay Meriç ve Gül Güneş tarafından gerçekleştirildi. 

Belki de uzun soluklu bir markanın doğuşu Sakarya’da bir meslek lisesinde ve üstelik karantina gibi kritik bir süreçte yaşandı. Bu kritik süreci yöneten okul müdürü Sevda Aslan 'ekibimiz adeta bir destan yazıyor' diyor ve ekliyor: "Meslek lisesi sağlığınız için üretiyor. Eğitimdeki tecrübemizi çok kısa bir süre içinde üretime de yansıtarak harika bir iş ortaya çıkardık. Burada yaptığımız üretim aslında ülkemizin gücünü, kısa zamanda organize olma becerisini, meslek liselerinin önemini, doğru kriz yönetimini ve kabiliyetlerimizin değerini göstermiş oldu."

Adapazarı MTAL müdürü Sevda Aslan, 'Bizlere dünyayımızı etkisi altına alan bu süreçte kutsal bir görevi yerine getirme imkanı sağlayan başta İl Milli Eğitim Müdürümüz sayın Fazilet Durmuş başta olmak üzere Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürümüz sayın Coşkun Bakırtaş'a, el sanatları teknolojisi alan şefimiz Ebru Şahin ve moda tasarim alan şefimiz Özlem Yarıcı ögretmenlerimizle birlikte emek veren tüm ögretmen ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyoruz.' dedi.