İl Millî Eğitim Mesleki Eğitim Şube Müdürü Sedat Bezci başkanlığında ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bilişim teknolojileri öğretmeni Mesut Borazan’ın moderatörlüğünde Zoom üzerinden "Niçin Meslek Lisesi" konulu sunumun yapıldığı toplantıda meslek liselerinin avantajları, tercih edilme nedenleri, iş avantajları, döner sermaye çalışmaları, üniversite kazanımları konusunda bilgiler verildi.

Toplantıda mesleki ve teknik eğitimin avantajlarından bazıları şöyle sıralandı:

-Öğrencilerimiz liseyi bitirdiklerinde eğitim gördükleri alan ve dalda hem diploma hem de iş yeri açma belgesi alırlar (İş yeri açma yetkisi özel kanunlarla belirlenen sağlık meslek alanlarında iş yeri açma belgesi verilmez.).

-Eğitimini aldıkları alanda teknisyenlik unvanı kazanırlar.

-İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanırlar.

-Staj/işletmede mesleki eğitim yaparken asgari ücretin en az %30'u tutarında ücret ödenir.

-Kendi işyerini açan mesleki eğitim mezunlarına KOSGEB tarafından 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilmektedir.

-Üniversiteye geçiş sınavı sonucuna göre alanında eğitim yapmak isteyen öğrencilerimize meslek yüksekokullarına geçişte ek puan verilir.

-Meslek lisesi mezunlarına üniversitelerin teknoloji fakülteleri, turizm fakülteleri ile sanat ve tasarım fakültelerinde (Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Mezunları- MTOK) kontenjan ayrılmıştır.

-Lise veya dengi okuldan mezun olduğunu belgeleyenlerin askerlikleri, istekleri hâlinde mezuniyet tarihinden itibaren üç yıl, mesleki ve teknik lise mezunları için ilave üç yıl, süreyle ertelenir.

-Lisede bir meslekte uzmanlaşan öğrenciler, mezun olduklarında daha çabuk ve daha kolay iş bulabilmektedir.

-Mesleki eğitim merkezine kayıt olanlar, kayıt tarihinden itibaren bir işletmede çalışarak ücret almaya başlarlar. Haftada 1 veya 2 gün okula giderler. Diğer zamanlarda işletmede çalışırlar. Eğitimlerini tamamladıklarında Ustalık Belgesi alırlar. Fark derslerini vermeleri hâlinde diploma da alabilirler.