Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 22. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Türkiye’nin son günlerde yangın ve sel felaketleri nedeniyle zor günler geçirdiğini hatırlatan Sarıbıyık, “Maalesef doğal afetlerin ardı ardına geldiği ve can kayıplarımızın olduğu bir süreçte 17 Ağustos 1999’da yaşanan büyük felaketin yıl dönümü acıları tazeliyor.

Doğal afetlerin önüne geçmek mümkün değil. Ancak can ve mal kayıplarını azaltmak alınacak tedbirlerle bizim elimizde. Depremden gerekli dersleri alan Sakarya, yatay mimarisiyle ülkemiz genelinde ön plana çıkan ve örnek olan bir şehir konumunda. Bununla birlikte yönetmeliklerde yapılan değişikliklerle yapı kalitelerinin arttırılması da önemli bir adım olarak gösterilebilir. Yine de yapı stokumuzdan kaynaklı olarak depreme hazırlık noktasında birçok eksiğimiz bulunuyor” diye konuştu.

O binalar acilen incelenmeli

Marmara Depremi öncesinden kalan yapıların ciddi bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Sarıbıyık, “Yumuşak zeminler üzerinde inşa edilen 5-6 katlı yapıların bir bütün olarak yıkılma ya da devrilme tehlikesi bulunuyor. O nedenle bu binalar incelenmeli ve gerekiyorsa tedbirler alınmalıdır. Türk Deprem Yönetmeliği yaşanan sayısız afetin tecrübesiyle şekillenen ve dünyada örnek olarak gösterilebilecek bir yönetmelik.

Depreme dayanıklı yapılar inşa etmek istiyorsak bu yönetmeliği titizlikle uygulamalıyız. ‘Deprem öldürmez bina öldürür’ derler. Aslında Bina öldürmez, kuralsızlık öldürür. Öyle yapılar inşa etmeliyiz ki deprem olduğunda güvende hissedeceğimiz yerler oturduğumuz evlerimiz olmalı. Doğayla uyumlu şekilde hareket ettiğimiz ve mühendislik biliminden yararlanarak inşa ettiğimiz yapılarla, deprem ülkemiz için büyük kayıplara neden olan bir afet olmaktan çıkacaktır.

Bu düşüncelerle 17 Ağustos Marmara Depremi’nde ve son günlerde yaşanan yangın ve sel felaketlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, geride kalanlara sabırlar diliyorum” ifadelerini kullandı.