Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, TVNET ekranlarından canlı yayınlanan ‘Kampüs Yolunda’ programına konuk olarak Esra Esen Atayeter’in sorularını cevaplandırdı. Üniversite sınavlarının ve tercih döneminin yaklaştığı bu günlerde SUBÜ’nün avantajlarını, imkânlarını ve öğrencilere yönelik yaklaşımını aktaran Sarıbıyık, mezunlarının hayata artılarla başladığına vurgu yaptı.

Yaparsam öğrenirim

“Duyarsam unuturum, görürsem hatırlarım, yaparsam öğrenirim” şeklindeki Çin atasözüne atıfta bulunarak programa başlayan SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Bu atasözünden yola çıkarak kalıcı eğitimin ancak uygulamayla mümkün olduğu artık dünyada kanıtlanmış bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor. Biz eğitimin öğrenci merkezli ve uygulama ağırlıklı olarak yapılması adına tüm eğitim düzeylerinde birçok çalışma yapıyoruz. SUBÜ, +1 Uygulamalı Eğitim Modeli adını verdiği öncü bir eğitim modeli uyguluyor. Bu model sayesinde öğrencilerimiz okulu bitirmeden uygulama becerisine sahip deneyimli ve nitelikli insanlar olarak mezun oluyor. Okullarda genellikle teorik eğitim ve laboratuvarlardaki bir takım uygulamalar var. Biz stajın ötesine geçerek öğrencilerin bir dönem tam zamanlı olarak iş yeri eğitimi almasını sağlıyoruz. Bununla öğrenciler üniversitede aldıkları teorik ya da uygulama içeren eğitimlerin gerçeğini iş yerinde daha mezun olmadan görmüş oluyor. Böylelikle iş dünyası öğrenciyi yakından tanıyor, öğrenci bilgilerini gerçek uygulamayla örtüştürmüş oluyor ve mezun olmadan iş tecrübesine sahip oluyor. İyi bir geleceğin mutlu olunacak bir işle kurulabileceğinin farkındayız” diye konuştu.

Bir adım önde başlıyorlar

Öğrencilerin mezun olduktan sonra yaptıkları iş görüşmelerinde kendilerine sorulan ilk sorunun “iş tecrübeniz var mı?” şeklinde olduğunu hatırlatan Sarıbıyık, “Bizim mezunlarımız bu soruya evet benim iş tecrübem var diyorlar. Bu da onları bir adım öne geçiriyor. Biz yüksek lisans ve doktora eğitimini de iş dünyasının içine taşıdık. Özellikle kurumların Ar-Ge birimlerinde yapılmış çalışmaları okulda alınmış bir ders olarak kabul ederek AKTS’ye dâhil ettik. Öğrencilerimizin tezlerinin iş dünyasının sorunlarına çözüm üreten nitelikte olması için çalışma başlattık. Böylelikle hazırlanan tezler raflarda kalmayarak iş dünyasının sorunlarına çözüm üretiyor. Yaklaşık 50 bine yakın öğrenciyi iş dünyasıyla buluşturmuş durumdayız. Birçok öğrencimizi uygulamalı eğitimini aldığı iş yerinde ziyarete gittiğimizde oranın çalışanı ya da yönetici olmuş olarak görüyoruz. Biz iş dünyasıyla ortak hareket ediyoruz. İş dünyası nitelikli insana ulaşamadığını söylüyor. Biz insan kaynağımızı oraya açıyoruz. Yaptığımız araştırmalarda birçok firmanın nitelikli insan bulamadığı için büyüyemediğini görüyoruz. İş dünyasını üniversiteye çağırıyor, sektörle buluşma günleri gerçekleştiriyor ve ‘gelin sınıflarda öğrencilerimizi nasıl bir gelecek bekliyor anlatın’ diyoruz. İş dünyası ile güçlü ve güzel bir birlikteliğimiz var.”

Öğrenci çalışmalarına önem veriyoruz

Sakarya’nın coğrafi olarak birçok doğa harikasını insanlara sunduğunu aktaran Sarıbıyık, “Bunun yanında sanayi, tarım ve turizmin de bulunduğu Türkiye’nin en yaşanabilir şehirlerinden birisi olarak gösterilen bir şehir. Bizi önceliklerimiz arasında ilk olarak bölgenin ihtiyaçlarına yönelik insan yetiştirmek bulunuyor. Bu doğrultuda sanayi ile ilgili olan kısımda Teknoloji Fakültemizde mühendislik bölümlerimiz ve MYO’larımızda teknik programlarımız var. Teknoloji Fakültesi’ndeki bölümlerimiz yeni açılan bir tanesi hariç akredite ve uluslararası geçerli diplomaya sahip. Sanayi ile ilgili olan kısmı bunlarla karşılıyoruz. Turizmle ilgili olan kısım için Sapanca’da Turizm Fakültemiz ve Turizm Meslek Yüksekokulumuz var. Turizm Fakültemizde gastronomi eğitimi için çok güzel bir mutfak oluşturduk. Yeni kurulan Ziraat Fakültemiz ise Sakarya’nın tarım, peyzaj ve süs bitkiciliği alanındaki potansiyeline katkı sağlıyor. Spor Bilimleri Fakültemizdeki 110’un üzerindeki milli sporcumuz ülkemize büyük başarılar kazandırıyor. Bu sene 300’e yakın öğrencimiz TEKNOFEST’e katılacak. İçinde bulunduğumuz akademik yılda öğrencilerimizin 17 projesi TÜBİTAK desteği kazandı. Öğrenci çalışmalarına büyük önem veriyoruz” ifadelerini kullandı.