//Şevval Geçin//

Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün Erenler ilçesinde bulunan Öğretmenevinde bugün gerçekleştirdiği ‘Sakarya'nın Eğitim Çarkı Eğitim Paydaşları Çalıştayı’nda eğitimde yaşanan sorunlar konuşuldu.

Gerçekleştirilen çalıştay programına Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Sakarya İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, STK temsilcileri, kantinciler, servis şoförleri, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

EĞİTİME 500 MİLYON
Çalıştay açılışında konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Ebubekir Sıddık Savaşçı, “Sakarya’da eğitime devam eden işlemle ilgili bütçe olarak 500 milyon düşünürsek, eski zamana baktığımızda 500 milyon için IMF kapılarında dilenen ülkelerden sadece Sakarya 500 milyon gibi eğitime ne kadar önem verildiğini de çok net bir şekilde görmekteyiz” ifadelerine yer verdi.

EĞİTİM İÇİN KONUŞTULAR
İl Milli Eğitim Müdürünün konuşmalarının ardından sorunları çözmek adına kurulan çalıştay masalarında toplanıldı. Eğitim öğretimde yaşanılan sıkıntı ve eksikleri istişare yaparak çözmek adına Protokol, öğretmen, öğrenci ve STK’lardan oluşan masalarda görüşmeler yapıldı. Görüşmelerde fikirlerini masaya yatıran Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, “Meslek liselerinde mutlaka yeni düzenlemeler gerekiyor. Bilgi olarak ilim olarak neyi öğretirsen öğret öğrettiklerini uygulayamıyorsa eksik kalır. Meslek liseleri o yüzden bir kütüphane görevindedir” dedi.

YÜZDE 50 UYGULAMA
Eğitimde meslek liselerinin merkezi konumda olduğuna dikkat çeken Başkan Yüce, “Örneğin tıp fakültesindeki doktor her konuda bilgi sahibidir bir de bunun uzmanlaşması için bir bölümde yoğunlaşır. Bizde de 12 branş var ve hepsinden biraz biraz bilmek gerekir ve alanında yoğunlaşmak gerekir. Aile de çok önemli yer alıyor. Yetişme tarzı önemli, ailelerde kendini geliştirmeli. Yani tümden bir eğitim var. Eğitim doğuştan başlar. Çocukların okulu zorunlu olarak görüyor ve istekli bir şekilde eğitim almıyor. Öğrencinin kendi meslek seçimini iyi yapmak önemli. Eğitim bu işin temeli. Meslek eğitim bütün mesleklerin temelidir. Eğitimde yüzde 50 teorik yüzde 50 pratik, uygulamalı olmalı” şeklinde konuştu.