Sakarya Üniversitesi, geçtiğimiz yıl üniversite içinde bulunan kafeterya ve kantinleri kendi bünyesinde işletmeye başlamıştı. Bu süreçte kantin ve kafeteryalara yeni yatırım yapan Üniversite yönetiminin bu süreçte satın alımları ilana çıkmadan doğrudan pazarlık usulü ile yaptığı ortaya çıktı.

Sayıştay’ın 2019 değerlendirme raporunda yer alan bulgulara göre üniversite için, “Öğrenci kantinleri için satın alınan bazı malzemelerin pazarlık usulüyle ihalesinde mesleki yeterlilik şartlarını yerine getirmeyen veya getiremeyecek firmaların davet edildiği görülmüştür” denildi.

Sayıştay raporunda, bu gibi ilan edilmeyen ve doğrudan pazarlık usulü ile yapılacak ihalelerde, en az 3 isteklinin davet edilmesi ve fiyat tekliflerini birlikte vermelerinin gerekli olduğunu söyleyerek SAÜ’nün bu yasal zorunluğu yerine getirmediği kaydedildi.

Rapora göre SAÜ’nün bu ihalelere davet ettiği 3 firmadan ikisinin mesleki yeterliliği olmadığı ortaya çıktı. Raporda, ihaleye davet edilen 3 firmanın sırasıyla kırtasiye, hırdavat ve buzdolabı imalatı sektörlerinde olduğu ve ihalede sundukları dosyalarda yeterliliklerinin bulunmadığı kaydedildi.

Sayıştay bu konuda SAÜ’nü kantinler konusunda yaptığı bu alım ihalesinin kanuna aykırı olduğunu açıkça ifade ederek, “İştigal konusu itibariyle iki firmanın mesleki yeterlik belgesi olmadan ihaleye davet edilmesi ve bunların tekliflerinin değerlendirme dışı bırakılmaması, Kanunun emredici hükümlerine aykırı olmaktadır” uyarısını yaptı.

Sayıştay yeterliliği olmadan davet edilen firmalara pazarlık usulü ile yapılan ihalenin kanuna aykırı olması konusunda ise Sakarya Üniversitesi yönetimine, “İdarelerin ihaleyi en uygun şartlarla ve bedelle yapabilmesi, tarafsız olmasına ve istekliler arasında serbest rekabete imkan verecek ortamı yaratmış olmasına bağlı olduğundan, bu kapsamda yapılacak ihalelerde bundan sonra yeterlik şartlarını taşıyan en az üç istekli davet edilmesi uygun olacaktır” uyarısını yaptı.(adayorum)