“TEORİK EĞİTİMDEN UYGULAMALI EĞİTİME GİDEN YOL”

2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı ikinci kanaat döneminin başlamasıyla 8. sınıf öğrencilerinin bilgilenmelerini, doğru bilgiyi alanında uzman kişilerden almalarını sağlamak amacıyla planlanan çalışmanın on dördüncüsü Mithatpaşa Ortaokulu Uzman Psikolojik Danışman Seval Oyuncakçı’ nın moderatörlüğünde zoom üzerinden yapıldı. Aynı anda canlı olarak adapazarimem instagram sayfasından da yayınlandı. Öğretmenler, veliler ve 8. sınıf öğrencileri çalışmaya yoğun ilgi gösterdi.

Mithatpaşa Ortaokulu Uzman Psikolojik Danışman Seval Oyuncakçı’ nın moderatörlüğünde “Canlı Okul Tanıtım Günleri” çalışmasının on dördüncüsü Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile devam etti. Yöneltilen sorular Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alan Şefi Mücahit Aras, Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alan Şefi Ayşe Ayışığı tarafından cevaplandırıldı.

Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Okul Müdürü Arif Türkyılmaz söz alarak, okulun 2000 yılında SATSO’ nun bünyesinde Sakarya Turizm ve Otelcilik Meslek Lisesi adıyla misafir okul olarak açıldığını, 2010 yılında kendi binasına taşınarak Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olarak isminin değiştirildiğini, okul kampüsünde bulunan uygulama otelinin kaliteli hizmet noktasında faaliyete geçirilmeye çalışıldığını, Sakarya il sınırları içinde bulunan öğrencilerin tercihte bulunabileceğini, protokollü okul dönüşümü gerçekleşirse öğrenci alımının mülakatla yapılacağını belirterek, “ Hizmet sektöründeki personel ihtiyacını karşılamayı amaç edinen okulumuz, emsallerine göre ihtiyaca en güzel şekilde cevap veren güzide bir okuldur.” dedi.

Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alan Şefi Mücahit Aras; okul bünyesinde yiyecek-içecek ve turizm olarak iki alan bulunduğunu, yoğunlaştırılmış eğitim uygulandığını, yiyecek ve içeceklerle ilgili ürünlerin hijyen kapsamında hazırlanması, sunulmasında 9. sınıf itibariyle mesleki yeterliklerin kazandırılmaya çalışıldığını, sosyal-kültürel faaliyetler içerisindeki yarışmalardan ödüllerle dönüldüğünü belirterek, “ Ne istediğini bilerek gelen, yaptığı işe gönlünü veren, el becerisinde kendine güvenen ve her daim çabalayan öğrenci başarılı olur.” dedi.

Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Alan Şefi Ayşe Ayışığı; okul içindeki atölyelerle aile ortamının oluşturulduğunu, teorik eğitimin ardından beceri eğitiminin başladığını, öğretmen-öğrenci iş birliğinin temel ilke edinildiğini, İngilizce, Almanca ve Rusça ağırlıklı dil eğitiminin sunulduğunu, okuldan mezun olurken öğrencilere ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi verildiğini ve bu belgelerle öğrencilerin kendi işini kurmalarına fırsat tanındığını, üniversitede kendi alanıyla ilgili bölüm seçenlerin ek puan hakkı olduğunu, tedavi sürecinde kaybedilen “Çınar”ı anmak, insan ilişkilerinin önemine değinmek, sosyal sorumluluk projesi kapsamında değerleri ön plana çıkarmak adına, “Kocaeli Üniversitesi Onkoloji Bölümü”nde çalışan personele ve orada tedavi gören çocuklara her yıl pasta yaptıklarını, onların da okul adına bir çınar ağacı diktiklerini belirterek, “Güçlü bir iletişimin, samimiyetin ve vazgeçilmeyen gülümsemenin açamadığı kapı yoktur.” dedi.

Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı Aşçılık Dalı 12. sınıf öğrencisi Merve Nur Akın; aşçılık bölümünde okuduğunu, işletmelerin talebi doğrultusunda oluşturulan il içi ve il dışı stajlarda öğrencinin isteği ve ikametgâh adresinin ön planda tutulduğunu belirterek, “ Hangi sektörde olursanız olun yeter ki isteyin, istediğiniz zaman başarılı olursunuz.” dedi.

Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konaklama ve Seyahat Hizmetleri Ön Büro Dalı 11. sınıf öğrencisi Hatice Çakal; bölümünü sevdiğini, ileride de meslek olarak devam edeceğini, öğrenilenlerin uygulanma aşamasında öğretmenlerin kontrolü elden bırakmadığını belirterek, “Okulda öğrenilenlerin profesyonel ortamlarda ne kadar uygulandığını görmek ve başarılı olmayı istemek önemlidir.” dedi.

“OKUL TANITIMI GELECEĞİN BUGÜNKÜ ADIMI”

Adapazarı İlçe Millî Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş: 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılı ikinci döneminde “Canlı Okul Tanıtımı” çalışmalarının on dördüncüsünün Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile devam ettiğini, bu çalışmanın öğretmenler, veliler ve 8. sınıf öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördüğünü, tanıtıma katılamayanlar için video kaydı alındığını, öğrencilerin istedikleri zaman adapazarimem YouTube kanalımızdan bu çalışmayı izleyebileceklerini, belirtti.

Bakırtaş; Sakarya/Adapazarı Sezginler Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile başarıyla gerçekleştirilen çalışmanın öğrencilerin yeteneklerini keşfetmesine, kendini tanıyıp hayallerini gerçekleştirmesine fırsat sunma adına önemli bir çalışma olduğunu belirterek, “Yükseköğrenime öğrenci hazırlamanın yanında hizmet alanına nitelikli personel yetiştirmeyi ilke edinen, öğrencileri yarının işletmecileri olma yolunda teşvik eden ve geleceği bugünden şekillendiren emeğin adı ‘Mesleki Eğitim Kurumları’dır.” dedi.