Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Karabacak yürütücülüğünde çalışmaları gerçekleştirilen ‘Değişken Hızlı Rüzgâr Türbinlerinin Rüzgâr Sensörsüz Maksimum Güç İzleme Tabanlı Doğrusal Olmayan ve Tam Uyarlamalı Denetimi’ başlıklı proje TÜBİTAK tarafından Proje Performans Ödülü’ne layık görüldü. SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz, Düzce Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Kale, SUBÜ Elektrik- Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zahit Yıldız ve Celal Bayar Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mevlüt Karaçor’un da yer aldığı ekiple yoğun çalışmalar sonucunda projeyi tamamladıklarını vurgulayan Karabacak, yenilenebilir enerjide verimin daha da arttırılması ve yerelleşme noktasında katkı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

ARDEB KAPSAMINDA DESTEKLENDİ
TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında desteklenen projede rüzgâr türbinlerinin veriminin arttırılması konusuna odaklandıklarını vurgulayan Karabacak, “Yaptığımız çalışmalar sayesinde bir rüzgâr türbinine ait olan güç elektroniği donanımlarını ve elektronik kontrollü bir rüzgâr türbini fiziksel emülatörünü proje kapsamında tasarlamayı başardık. Geliştirdiğimiz maksimum güç izleme algoritmasını laboratuvar ortamında emülatör ile farklı rüzgâr profilleri için test ettik ve türbin verimini yüzde 10 civarında arttırmayı başardık” diye konuştu.

ARAŞTIRMACILAR YETİŞTİRİLDİ
Proje kapsamında araştırmacı yetiştirilmesi için de çalışmalar yürütüldüğünü kaydeden Karabacak, “Ekibimizde bursiyer öğrencilerimiz yer aldı. Bu öğrencilerimiz proje konusu ile doğrudan ilgili iki yüksek lisans tez çalışmasını başarıyla tamamladılar. Bursiyerlerimizden Özhan Atmaca ELKON Elektrik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nde Yüksek Elektrik-Elektronik Mühendisi olarak Ar-Ge biriminde çalışmaya başladı. Diğer bursiyerimiz Tufan Volkan Küçük ise Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nde öğretim görevlisi oldu. Ayrıca proje konusunda yapılan çalışmalardan esinlenilerek yakın konularda iki yüksek lisans tez çalışması daha yapıldı. Bu çalışmalardan birisini Araştırma Görevlisi Gizem Ketenci, diğerini ise Araştırma Görevlisi Ali Kuyumcu başarıyla tamamladılar. Bu genç ve çalışkan ekip arkadaşlarımızın ileride büyük başarılara imza atacağına inanıyoruz.”

ÖNDE GELEN DERGİLERDE YAYINLANDI
Mühendislik ve endüstri alanında dünyada ilk sırada bulunan IEEE Transactions on Industrial Electornics bilim dergisinde proje çalışmalarını kapsayan bir makalenin yayınlandığını söyleyen Karabacak, “Üniversitemizden bu dergide çalışması yayınlanan ilk akademisyenler olmak bizleri mutlu etti. Ayrıca çoğu 1. sınıf bilimsel dergiler olmak üzere proje kapsamında bilim indeksine giren 6 makale yayınladık. Ulusal bilim dergilerimizde 2 makale, ulusal ve uluslararası konferanslarda 4 bildiri sunarak yayınladık. Projemiz TÜBİTAK tarafından Proje Performans Ödülüne layık görüldü. Çalışmalarımız sırasında finansal katkıları dolayısıyla TÜBİTAK’a, araştırma imkân ve olanakları için rektörlüğümüze ve dekanlığımıza teşekkür ediyorum ” ifadelerini kullandı.