Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre görev süresi dolan Prof. Dr. Yekta Saraç’ın yerine YÖK Başkanlığına Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Özvar atanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı olarak atanan Saraç, YÖK binasındaki Beyaz Salon’da düzenlenen törenle görevini Özvar’a devretti. Prof. Dr. Saraç, iki dönem başkanlığını yürüttüğü YÖK üyeliğinin 20 Temmuz’da sona erdiğini hatırlatarak, “Bu süre içinde birçoğu ülkemiz için ‘yeni ve ilk’ olan pek çok projeyi hayata geçirdik ve bunların sonuçları da alınmaya başlandı” ifadesini kullandı.

Sosyal adalet, fırsat eşitliği, kalite, şeffaflık, liyakat, yetki devri ve paylaşımı, popülizme düşmeme ve ilkeli olma gibi temel prensip ve değerler çerçevesinde yükseköğretim sistemini tedrici bir şekilde yeniden yapılandırma yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini aktaran Saraç, “Bu yolda yürürken olabildiğince YÖK’ün geçmişindeki alışkanlık ve refleksleri terk ettik, yükseköğretimi yeniden felsefi bir bakış açısıyla şekillendirmeye çalıştık.

Müdahaleci YÖK’ü geçmişte bıraktık, yetki devreden ve yetki paylaşan yeni YÖK’ü inşa sürecini başlattık. Somut çıktılar üzerine odaklandık. Kısa vadede sonuç üretenlerin yanı sıra 4-5 yıllık orta vadeli projeler de yaptık” diye konuştu.

Tüm projelerin planlamalarına uygun olarak hayata geçirildiğini ve sonuçlarının alınmaya başlandığını ifade eden Saraç, “Yaklaşık 5 bin genç bilim insanının bulunduğu YÖK 100/2000 Projesi’nin dört yıldan sonra artık mezun vermeye başlaması da bu orta vadeli sonuç üreten projelerin sadece bir örneğidir” değerlendirmesini yaptı.

“Yeni YÖK” konseptiyle yeni ve yenilikçi proje ortaya koyduklarını belirten Prof. Dr. Saraç, “ Türkiye’de ilk defa bilim hayatımızın gelişmesi ve ülkemizin kalkınması için öncelikli alanları belirledik ve bu alanlarda insan kaynağı yetiştirme süreçlerini başlattık. Belli alanlarda başarılı olan öğrencilerimizi ’sadece başarıları’ dikkate alınarak karşılıksız burslarla destekleyen yeni mekanizmalar oluşturduk. Bu proje ve girişimlerimizin sürekli destekleyicisi olan Cumhurbaşkanımıza teşekkür ederim” dedi.

Meclisteki yasama süreçlerinde YÖK kaynaklı teklifler, YÖK yönetimine duyulan güven ve olumlu bakış neticesinde başta mevcut hükumet olmak üzere bütün siyasi partiler tarafından desteklendiğini aktaran Saraç, “Bu destekleri için hepsine teşekkür ederim. Ayrıca çalışkan, donanımlı ve ahlaklı bir ekip olan YÖK üyelerimize, danışmanlarımıza, Kurulumuzdaki personele, geniş ekibimiz olan tüm rektörlerimize, dekanlarımıza, hocalarımıza ve elbette eğitim ve öğretimin merkezi olan bütün öğrencilerimize bu süreçte verdikleri destek ve katkılar için teşekkür ederim” diye konuştu.