Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini değerlendirdi Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini değerlendirdi

Sakarya Fırıncılar Esnaf Odası'nın 10 liradan satılan ekmeğin gramının 250'den 200'e düşürülmesine yönelik talebi üzerine Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) 14 Mart 2024'te Resmi Gazete’de yayımlanan Esnaf ve Sanatkârlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğinde düzenleme kapsamında komisyon topladı. Ticaret İl Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Sakarya Tcaret ve Sanayi Odası temsilcilerinden oluşan komisyon fırıncılar odasının talebini kabul etti.

Aynı yönetmelik gereği komisyonun bu kararı Ticaret Bakanlığı'na gönderildi.
Ramazan Bayramı öncesinde yaşanan bu gelişmeler sonrasında Bakanlık geçtiğimiz günlerde ekmeğin gramajının düşürülmesinin uygun görülmediğine yönelik görüş bildirdi.

İlgili yönetmelik gereği komisyon yeniden toplanarak aynı tarifeyi onarken karar yeniden Ticaret Bakanlığına gönderildi. Yönetmeliğe göre aynı talebin ikinci kez gönderilmesi durumunda bakanlığın görüşü yine olumsuz olsa da tarife onanmış oluyor. Bakanlığın kararını göndermesinin ardından SESOB'un kendi bünyesindeki Fiyat Tepit Komisyonunun da tarifeyi onaması ve mayıs ayı başından itibaren 10 liradan satılan ekmeğin gramının 250'den 200'e düşmesi bekleniyor.

Esnaf odalarına kayıtlı işletmelerdeki ekmek tarifeleriyle ilgili yukarıdaki gelişmeler yaşanırken Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'na (SATSO) kayıtlı şirket vasfındaki ekmek ve unlu mamuller üreticileri de aynı tarifeyi gündeme getirdi. SATSO'da 27. Meslek Komitesi (Unlu mamuller - et ve süt ürünleri) komite toplantısında yeni tarife kararı yönetim kuruluna gönderildi. Yönetim kurulu da tarifeyi onayarak son karar için meclise gönderdi.

SATSO meclisinin çarşamba günü gerçekleşen olağan toplantısında söz konusu karar oy birliğiyle onandı. SATSO meclisinden geçen yeni tarifenin Ticaret Bakanlığı görüşüne sunulduktan sonra mayıs ayı başındna itibaren uygulanmaya başlaması bekleniyor.

27. Meslek Komitesi üyesi Ergin Balcı, ekmeğin gramajının düşürülmesine yönelik talebin gerekçelerini şu şekilde anlattı:

"Ocak ayındaki tarifenin ardından bir çuval un 450 TL iken 690 TL'ye yükseldi. 1 koli maya 475 TL'den satılıyor. Bu geçen yıl ağustos ayında 360 TL idi. Şimdilik bir zam yok ama önümüzdeki ay ciddi bir zam olacağını söylediler. 1 ton odunun fiyatı 2 bin 500 TL iken şimdi 3 bin - 3 bin 500 TL arasında değişiklik gösteriyor. İşçilik de bildiğiniz üzere yüzde 50-60 oranında artış gösterdi. 1 litre motorin 37,17 TL iken, bugün 44 TL olmuştur. Bu da yüzde 20'lik bir artıştır. Diğer girdi maliyetlerindeki artış da göz önünde bulundurularak şehrimiz sınırları içerisinde mayıs ayı itibariyle 200 gram ekmek 10 TL, 400 gram ekmek 20 TL, 1050 gram ekmek 50 TL olarak satılması uygun görülmüştür. Sizlerin vereceği kabul oyuyla beraber üyelerimiz yeni tarifeyle rahat nefes alacaktır. Ülkemizdeki enflasyon gerçeğini göz önünde bulundurursak bu tarifenin tüketicinin alım gücünü zorlayacak bir tarife olmayacağını düşünüyorum. Dar gelirli vatandaşlarımız için halk ekmek satışları ve askıda ekmek uygulaması devam etmektedir."