İzmir'de bu yıl 15'incisi düzenlenen Agroexpo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, sektörün Türkiye'deki en büyük fuarı olmasından dolayı piyasanın nabzını tutuyor. Ağırlıklı olarak tarım teknolojilerinin sergilendiği fuarda en büyük ilgiyi traktörler görüyor. Traktör firmaları yılın ilk büyük tarım fuarında ürünleri, kampanyaları ve yeni modellerini tanıtıyor.

Geçen yıl iç piyasadaki daralma nedeniyle ihracata ağırlık veren sektör temsilcileri, bu yıl ise iç satışların yükseleceğini öngörüyor.

- "Faiz indirimi piyasaları hareketlendirdi"

Son iki yılda işten çıkarmalarla gündeme gelen Erenler'de bulunan TürkTraktör Fabrikası'nınSatıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rehda Cem Akyüz, faiz indirimlerinin piyasayı hareketlendiğini söyledi. Yeni ürün, yeni model ve finansman kampanyalarıyla fuara katıldıklarını aktaran Akyüz, firma olarak 2019'da 22 bin 705 traktör üretimi yaptıklarını, bunun da pazarın yüzde 80'ine denk geldiğini ifade etti.

Türk ekonomisine inandıklarını ve değer kattıklarını belirten Akyüz, "Geçen yıl 15 bin 207 traktör ihracatı yaptık. Türkiye'den ihraç edilen 10 traktörden 9'u bizim fabrikalarımızdan çıktı." dedi. Kapasite açısından Adapazarı Erenler'deki fabrikalarının Avrupa'nın en büyük traktör fabrikası olduğunu belirten Akyüz, şöyle konuştu:

"2019'un sonlarına doğru gelen faiz indirimi piyasalarda iyimser bir hava oluşturdu. Yıl sonundaki ivmenin daha yukarı olduğunu gördük. Yeni yıla güzel haberle başladık. Çiftçinin gelirini doğrudan etkileyen tarım desteklemeleri 2019'da 16,2 milyar lira olurken 2020 bütçesinde 22 milyar liraya çıktı. Bunu çok olumlu görüyoruz. Bunun yanında tarımsal kredi faiz oranı 3 Ocak'ta yüzde 9'a indi." Bu açıklamalar işçi çıkarmalarla gündeme gelen Türk Traktör Fabrikasında ekonomik gelişme nedeniyle işten çıkarmaların duracağı yorumlarına neden oldu..