İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulunda 2020 yılının istihdam faaliyetleri, Covid-19 salgınının istihdam üzerindeki etkileri, İŞKUR’ un bu süreç de işçi, işveren ve istihdama vermiş olduğu destekler değerlendirildi. Düzenlenen toplantıda, 2020 yılının tamamında Sakarya’da 49.448 çalışana 248.779.131 TL. Kısa Çalışma ödeneği ve 32.369 çalışana da 78.171.055 TL. Nakdi Ücret desteği verildiği ifade edildi.

Ayrıca, İŞKUR’ un yeni yılda Sakarya’nın istihdamı arttırma çalışmaları kapsamında, geçen yıl kullanılan kaynağın % 150 fazlası olarak 100 Milyon TL kaynak gönderdiği belirtildi. Bunun yanında, gönderilen kaynağın Sakarya işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde iş arayanların iş ve meslek sahibi olmaları için düzenlenecek Mesleki Eğitim Kursları ve İşbaşı Eğitim Programları için kullanılacağı bildirildi.

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu, Sakarya Vali Yardımcısı Murat KARASU başkanlığında, kurul üyesi daire müdürleri, işçi ve işveren sendikaları temsilcileri, öğretim üyeleri ve engelliler Konfederasyonu temsilcisinin katılımlarıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, 2020 yılında Sakarya’nın Covid-19 salgınının istihdam üzerindeki etkileri, bu süreç de istihdamın korunması ve artırılması amacıyla kullanılan ödenekler, teşvik ve destekler değerlendirildi.

SAKARYA'DA İSTİHDAMIN KORUNMASI İÇİN 2020 YILI İÇİN ÇALIŞANLARA YAPILAN ÖDEME 327 MİLYON TL OLDU
Sakarya Vali Yardımcısı Murat KARASU; “İstihdamı, salgının olumsuz etkilerinden korumak için, üretimini kısmen veya tamamen durduran işverenlerin işçilerine İŞKUR Kısa Çalışa ödemesinde bulunmaktadır. İlimizde İŞKUR, 2020 yılında 6.443 işyerinde, 49.448 çalışan işçiye 248.799.131 TL Kısa Çalışma Ödemesi ve 32.369 işçiye de 78.171.055 TL Nakdi Ücret Desteği ödemesinde bulunmuştur. Yapılan bu ödemelerle salgının istihdama olumsuz etkileri en aza indirilmiş ve istihdamın can simidi olmuştur” değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca, Vali Yardımcısı KARASU kurul üyelerine, yine İŞKUR’ un Toplum Yararına Programlarıyla İl Sağlık Müdürlüğünün salgının önlenmesi çalışmalarına 50 filyasyon şoförü, 300 temizlik görevlisi ve 115 de Özel Güvenlik Görevlisi desteğinde bulunduğunu hatırlattı. Vali Yardımcısı KARASU, söz konusu destek ve çalışmalar dolayısıyla İŞKUR’ a ve İl Müdürlüğüne teşekkürlerini iletti.

İŞKUR DESTEKLERİ YENİ YILDA DA DEVAM EDİYOR
Sakarya İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, İŞKUR istihdam desteklemek için uyguladığı programların 2021 yılında da devam ettiğini, İŞKUR tarafından 2021 yılında normalleşme süreci ve sonrasında istihdamın artırılması faaliyetlerinde kullanılmak üzere 100 milyon TL kaynak tahsis edildiğini ve bu tahsisin 2020 yılında kullanılan ödeneğin % 150 fazlası olduğunu bildirdi.

Ayrıca, İl Müdürü Tekin KAYA “Bakanlığımız yeni yılda İstihdam destek ve teşvikleriyle daha fazla nitelikli işgücünün yetiştirilmesi için kaynak sağlamıştır. İlimize tahsis edilen kaynağın normalleşme sürecinde ve sonrasında işverenlerin istihdam maliyetlerinin azaltılması yanında gençlerin, kadınların, engelli ve eski hükümlülerin İŞKUR’ un meslek edinme programları ile istihdama katılım oranların arttırılması için yeni fırsatlar oluşturacaktır. Söz konusu ödeneğin kullanımı ile ilgili olarak, Sakarya işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu mesleklerde iş arayanların iş ve meslek sahibi olmaları için ilk etapta yaklaşık 12.000 kişilik Mesleki Eğitim Kursu ile İşbaşı Eğitim Programı planlanmış ve çalışmalara başlanılmıştır” ifadesinde bulundu.

İŞKUR un programlarından yararlanan 12.888 kişi iş ve meslek sahibi oldu.

Toplantıda yapılan değerlendirmede, Sakarya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne işverenler tarafından 2020 yılında 30.069 kişilik açık işgücü talebinde bulunulduğu, yine aynı yıl içerisinde 24.562 kişinin de işe yerleştirilmiş olduğu belirtildi.

Ayrıca, Sakarya’da 2020 yılında İŞKUR’ un kurs ve programlarından yararlanan 12.888 kişinin iş ve meslek sahibi olduğu, düzenlenen kurs ve programlar için 76.998.458,51 TL ödenek kullanıldı.

Bunun yanında işgücü piyasası değerlendirmeleri sonucu İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı mesleki ve teknik liselerde yeni alan/dalların açılmasına ve bazı alan/dalların da kapatılmasına karar verildi. Ayrıca, yine işgücü piyasasının ihtiyaçları doğrultusunda dezavantajlı gruplara yönelik olarak gençlerin, kadınların, engelliler ile cezaevlerindeki tutuklu ve hükümlülerin tahliyeleri sonrası istihdam edilebilirliklerinin artırılması yönelik mesleki eğitim kurslarının düzenlenmesi kararlaştırıldı. Toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından kurul üyelerinin görüş ve önerilerinin alınması ile sona erdi.” denilmektedir.