Sakarya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Alişan, Pazartesi itibariyle uygulanmaya başlanacak olan normalleşme süreci konusunda açıklamalar yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pazartesi itibariyle kontrollü normalleşme takviminin uygulanacağını açıkladığını hatırlatan Alişan, “Cumhurbaşkanımız kontrollü normalleşme sürecinin başlayacağını açıkladı. Ayrıca ‘Niyetimiz mayıs ayı sonuna kadar nispeten ihtiyatlı hareket etmeyi sürdürmektir. Haziran ayıyla birlikte günlük hayatı daha da rahatlatacak şekilde tedbirleri önemli ölçüde gevşetmeyi planlıyoruz’ ifadelerini kullandı. Biz esnaf ve sanatkarlar olarak 1 yılı aşkın bir süredir Covid 19’un en ağır faturasını ödeyen kesim olarak bu sürecin hızlı şekilde hayata geçmesini bekliyoruz” dedi.

17 günlük tam kapanma dolayısıyla bayram öncesi kapalı olduklarını hatırlatan Alişan, “Ramazan Bayramı biz esnaf ve sanatkar için önemlidir. Ancak biz İçişleri Bakanlığımızın genelgesine harfiyen uyarak, dişimizi sıkarak kapandık. Ancak artık dayanacak gücümüz kalmadı. Tüm beklentimiz normalleşme takviminin süratle uygulanmasıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere tüm karar vericilerden bitme noktasına gelen esnaf ve sanatkarın acilen rahatlatılmasıdır. Biz bayram sonrası kontrollü normalleşmenin hızlıca uygulanmasını talep ediyor, kısıtlama kapsamında olan esnaf ve sanatkarın gerekli tedbirleri alarak dükkanlarını açmasını bekliyoruz. Kahvehane, çay ocağı, restoran gibi işletmelerimizin açılması acil beklentilerimiz arasındadır. Ayrıca okul servisleri ve kantinleri konusunda da hükümetimizden faiz değil hibe desteklemeler istiyoruz. Zira bu esnaflarımız 400 günden fazladır adeta kaderine terk edilmiş durumadır” diye konuştu.

Alişan son olarak ise şunları kaydetti: “Normalleşme takviminin hızlı bir şekilde ilerlemesi ve açılması bir çok açıdan önemlidir. Esnaf ve sanatkarımızın hammadde temini, işyerlerinin açılma sürecine ve müşteri kabulüne hazırlanması gibi konular da zamana ihtiyacı var. Yani bize bir gün kala hadi açılıyorsunuz demeleri durumunda esnaf ve sanatkarımız yine büyük bir zorluğun içerisinde olur. Bizim önümüzü erken görmemiz ve buna göre hammadde temini başta olmak üzere tüm hazırlık süreçlerini tamamlamış olmamız gerekiyor. Örneğin kahvehaneler yada lokantalar ne zaman açılacak bunu bilmeliyiz yoksa bu esnaf ve sanatkarlarımızın gerekli hazırlıkları yapması için zamanı olmayacak.”