Zayıf ABD Doları ve düşen ABD Hazine kağıdı getirilerinin yanı sıra kripto paralardan çıkan yatırımcılarını altına yönelmelerinin etkisi ile spot altın fiyatı 1900 dolar/ons direncini kırarak 1910,66 dolar/ons  seviyesine kadar yükseldi.

Analistler, 1916 dolar/ons seviyesinin altının önündeki ilk direnç olduğunu, güçlü talebin devam etmesi halinde 1950 dolar/ons seviyesinin hedefleneceğini belirtiyorlar. Destek ise 1875 dolar/ons seviyesinde. Piyasalarda bu hafta gözler ABD'de Cuma günü açıklanacak tarım dışı  istihdam verisinde olacak.

KRİTİK GELİŞMELER BULUNUYOR 
A1 Capital Yatırım Menkul Değerler  tarafından yapılan açıklamada ise şöyle denildi: "Yeni haftada oldukça kritik gelişmeler bulunuyor. Özellikle ABD ve  yurtiçi kaynaklı gelişmelerin eşliğinde oynaklığın artacağı bir  haftanın içinde bulunduğumuzu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu  doğrultuda küresel ölçekte ön plana çıkan en önemli gelişme Cuma günü ABD açıklanacak olan Mayıs ayı istihdam verileri olacak.

Hatırlanacak olursa  geçtiğimiz hafta FED’in 27-28 Nisan tarihli FOMC  toplantısının tutanakları yayınlanmış ve üyelerin varlık alım  miktarında azaltmaya gidilmesine yönelik tartışmaların başlaması  gerektiğini dile getirdiklerini görmüştük. Dolayısıyla ABD’de istihdam  ve enflasyona yönelik verilerin çok daha önemli bir noktaya geldiğini  söyleyebiliriz.

Enflasyon dataları oldukça kuvvetli gelmesinin yanında  istihdam verileri beklendiği ölçüde kuvvetle değil. Örneğin  Nisan TDI  verisi 1 milyon beklenirken yalnızca 266 bin olarak gerçekleşmişti.

FED POLİTİKALARI... 
Açıklanacak Mayıs ayı verisi bu noktada bir hayli kritik.  Piyasa  beklentisi 650 bin kişiye istihdam oluşturulacağı ve işsizlik oranının %5.9’a gerileyeceği yönünde. Beklenti üzeri veri, FED’in gevşek  politikasının hızla sıkılaştırmaya doğru evrilmesinin önünü açacağı  izlenimini kuvvetlendirecektir. Dolayısıyla TDI veri seti haftanın en  önemli gündem maddesi olarak takip edilecektir.

Geçen hafta ABD’de 6 trilyon dolarlık kapsamlı bütçe teklifinde  altyapı, sağlık ve eğitim gibi harcamalara yönelik finansmanın  artırılmasının planlandığı belirtilmişti. İlk kapsamlı bütçe teklifi ABD kongresine sunuldu. Bu konuda yaşanacak gelişmelerin piyasaları  kesin olarak etkileme gücünü sahip olduğunu söyleyebiliriz.

BÜYÜME RAKAMLARI AÇIKLANACAK 
Yurt içerisinde ise hafta genelinde kritik gelişmeler yaşanacak. Haftanın ilk işlem günü birinci çeyrek büyüme verisi açıklanıyor. Beklenti %6.7 oranında büyüme şeklinde. Yalnız Çarşamba günü TCMB  yatırımcı toplantısı ve özellikle de Perşembe açıklanacak Mayıs ayı  enflasyon verileri bir hayli önemli… Her iki gelişme de para  politikasının seyrine yönelik sinyal sunabilir.