HALK54.COM/Nurettin Eryılmaz

Antalya'da düzenlenen ve 4 gün sürecek olan tarım fuarına katılan Adapazarı Ziraat Odası Başkanı Ercan Ateş, piyasalarda yaşanan artışlar nedeniyle halk54.com'a açıklamalarda bulundu.

"ÖNÜMÜZDEKİ YIL TARIMDA ÜRETİM ÇOK SIKINTILI GEÇECEK"
Önümüzdeki yıl tarımda üretimin çok sıkıntılı geçeceğini söyleyen Ateş, "Bu yıl tarımda üretim verimli geçmişti. Son 6 ay içinde 50 kilo olan gübre 110 TL'den satılıyordu. Gelen yüzde 500 zam ile gübrenin çuval fiyatı 575 TL yükselmesi önümüzdeki yıl üretim yapma imkânı bırakmıyor. Bu yıl tarımdan kazandığımızı gübreye yatırsak bile paramız yetmez. Önümüzdeki yıl tarımda üretim çok sıkıntılı geçecek. Tohumda artış var, her kalemde çok yüksek artışlar var. Mazot fiyatının yüzde 50 artması nispetten sürdürülebilir ama gübre için bunu söylemek mümkün değil. Zaten firmalar gübre satışlarını şuanda durdurmuş durumda." dedi.

"PATATESİN KİLOSU 20 TL OLUR"
Bu şartlarda çiftçinin üretim yapamaması durumunda patatesin kilogram fiyatının 20 TL olacağını belirten Ateş, "Çiftçi tarımda üretim yapamaz ise hepimiz aç kalırız. Gıda sıkıntısı yaşanır, gıda ihtiyacını gidermek büyük rakamlara tekabül edebilir. Şuan patatesin kilogram fiyatı 3 TL 50 kuruş. Seneye patatesin kilosu 20 TL olur. Soğan ve diğer sebze çeşitlerin fiyatları çok artar. Yaşanan bu fiyat artışı nedeniyle nasıl bir çözüm bulunur bilmiyorum." dedi.

"ÇİFTÇİNİN ÜRETMESİ ŞART"
Tarımda çiftçinin üretim yapmasının şart olduğunu vurgulayan Ateş, "Tarımda üretiminde dışa bağımlı olmamız mümkün değil. Çiftçinin üretmesi şarttır, gıda olmadan güçlü olmamız mümkün değil. Ülkelerin en güçlü silahı tarımdır, gıdadır. Ülkemiz açısında karamsar değilim ama fiyat artışları önlenmelidir" diye konuştu.