Özellikle un fiyatlarındaki yüksekliğe dikkat çeken Balcı “Fırıncı esnafımızın artık dayanacak gücü kalmadı… Un fiyatları 180-190 TL. bandına kadar yükseldi… Bu noktada TMO’nun devreye girmesi ve piyasada bir denge oluşturması çok ama çok önemli… Temennimiz, makul seviyelere çekilecek un fiyatları ile üretici ile tüketicinin karşı karşıya getirilmemesi… İnanıyorum ki; Tarım Bakanlığımız ve Ticaret Bakanlığımız en kısa sürede sektörümüzü sevindirecek” dedi.

Başkan Balcı, gelişigüzel yerlerde satılan ekmeklerin büyük bir sorun oluşturduğunu, ayrıca son günlerde fırıncı esnafının odun temininde de sıkıntı yaşadığını dile getirerek “Merdiven altında üretilen ekmeklerin Pazar yerlerinde, sokaklarda, arabalarda, kasaplarda halk sağlığını tehdit eder boyutta satışını istemiyoruz… Salgının yaşandığı bu süreci hijyenik açıdan çok iyi değerlendirmek gerekiyor… Tarım Bakanlığımızın, yönetmelik tadili ile bu konuyu çözebileceğini düşünüyoruz… Tabii bu arada fırınlarımızın odun temin edebilmesi noktasında da Bakanlığımızın bir desteği söz konusu olur ise çok seviniriz” diye konuştu.

“Bugüne kadar özveri ile çalışan fırıncı esnafımızı koruyacağız”

Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ise kendisine iletilen sorunları yakından takip ettiğini, çözümü noktasında da çalışmaların koordineli bir şekilde hızlandırılacağını söyledi.

Bakan Pakdemirli, özellikle un fiyatlarının dengede tutulabilmesi için TMO Genel Müdürlüğünün bir çalışma takvimi hazırladığını ve bunun yansımalarının bir ay içerisinde görüleceğini belirterek “Un fiyatlarını belli bir aralığa oturtmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz… Un tahsis ettiğimiz firmalar aldıkları unun karşılığında taahhüt ettikleri fiyatı piyasada uygulayacaklar… Bir rahatlama olacaktır… Bu kanaatteyim…” dedi.

Bakan Pakdemirli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ekmek satış yerlerinin haricinde ekmek satışının hijyenik olmadığı bir gerçek… Bu bağlamda arkadaşlarımız yönetmelik tadili konusunda çalışmalara başlayacaklar…

Önümüze bir yol haritası sunduklarında da inanıyorum ki sıkıntı aşılacaktır… Bizler, halkımızın hijyenik ürünlerle buluşması noktasında tüm çalışanlarımızla birlikte projeler oluşturuyor, takip ediyor, sonuçlandırıyoruz. Fırıncılarımızın odun temini noktasında da ilgili Başkanlığımız devreye girecektir… TMO Genel Müdürümüz ve ilgili Genel Müdür ve Başkanlıklarımızla sorunlar çözümlenecektir..”

BÜROKRATLAR DA TOPLANTIDAYDI…

Toplantıya, Başkan Balcı’nın yanı sıra Türkiye Fırıncılar Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Düzce Fırıncılar Odası Başkanı İbrahim KORKMAZ ile TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ve Bitkisel Üretim Genel Müdürü Dr. Mehmet Halisdemir de katılım sağladı.