Sakarya Genç Girişimciler ve İşadamları Derneği (SakaryaGİAD) Başkanı Zafer Bekdemir son dönemde yaşanan çalkantılarla ilgili basın açıklaması yaptı. Başkan Bekdemir döviz kurunda yaşanan artış, üretim sektörünün kur hareketliliği nedeniyle piyasanın ihtiyacı mamulü sevk etmemesi nedeniyle ticaretin zorlaştığına vurgu yaparak “Mevcut şartlarda ticaret yapmak çok zor. Vade yok, ürün yok. Tedarik zinciri kırılgan. Sipariş iptalleri, para iadeleri yaşanıyor. Bu dönemde iş yapmak deveye hendek atlatmaktan daha zor. Hammadde tedarik edenlerin istisnalar hariç mal satmaması adeta fırsatçılık yapmasının adı ticaret olamaz. Bu durum piyasalara, dövizde yaşanan artıştan daha çok zarar veriyor” dedi.

“TİCARET ERBABI DAYANAMAZ”

Dövizde yaşanan hareketlilik sonrasında piyasaların alt üst olduğuna vurgu yapan Başkan Bekdemir “Birileri bu ortamı fırsata çevirmek istiyor. Akaryakıt zammı öncesi mal satılmaması ve istenenden daha az vermesi tedirginliği tetikliyor. Döviz kurunda yaşanan hareketlilik sonrası üretim yapan işletmelerin ham madde bulamaması tedirginliği artırıyor. Karamsarlık ortamında birileri parasına para katma gayretinde. Küçük işletmeler, ham madde sorunu yaşamadan işlerini sürdürmek istiyor. Fiyat artışına rağmen ürün bulamamak manen de ticaret erbabını yoruyor” dedi.

“ÜRETEREK AŞACAĞIZ”

Sakarya GİAD Başkanı Zafer Bekdemir yaşanan süreçten üretimi artırarak çıkılabileceğine vurgu yaparak “Daha çok üretim daha çok istihdamla ekonomide ki inişli-çıkışlı sürecin aşılacağına inanıyoruz. Üretimin devam etmesi, piyasanın canlanmasını sağlayacak. Ancak işletmelerimiz üretim yapabilmek için hammaddeye ulaşmak zorunda. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmadan çok, hammaddeye ulaşamamak piyasaya dolayısıyla ekonomimize zarar verecek. Bir kere daha hatırlatmak isterim ki hepimiz aynı gemideyiz” dedi.

ETKİN DENETİM OLMALI

Başkan Bekdemir yetkililere seslenerek “Piyasalarda yaşanan hareketliliğin sebebini, stokçu ve fırsatçılarla nasıl mücadele edileceğini devletimizin yetkili kurumlarının bildiğine inanıyoruz. Vadenin ortadan kalktığı, ürün tedarikinin imkansızlaştığı bu dönemde denetim mekanizmasının hızlı ve etkin şekilde yürütüleceğine inancımız tam. Mevcut şartlarda ticaret yapmanın ne denli zor olduğunu yaşıyor ve görüyoruz. Bu sürecin az hasarla atlatılması için fırsatçıların emellerine ulaşmaması için Ticaret Bakanlığımız başta olmak üzere ilgili kurumlardan hassasiyetle çözüm üretmelerini beklemekteyiz” dedi.