Resmi Gazete 'nin 4 Mart 2020 tarihli sayısında "Fikir ve Sanat Eserlerinin Çoğaltılmasına Yarayan Teknik Cihazlar ile Boş Taşıyıcı Materyallerin İmalat veya İthalatında Yapılacak Kesinti Oranlarının Belirlenmesine İlişkin Karar" yayımlandı.

Habertürk ’ten Necdet Çalışkan ’ın kaleme aldığı yazısında, fiki̇r ve sanat eserleri̇ni̇n çoğaltılmasına yarayan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kesinti uygulanan cihaz listesine telefonların da eklenmesi üzerinde karar kılındı.

YÜZDE 1 KESİNTİ 15 GÜN SONRA

15 gün sonra yürülüğe girecek olan bu kararda hem Türkiye 'de üretilen hem de ithal edilen telefonlar da söz konusu kesinti kapsamına alınacağına yer verildi. Yayımlanan düzenlemeye göre cep telefonlarına yüzde 1 oranında ek vergi uygulanacak. Cep telefonunda artık ithalat da "CIF bedeli", yerli üretimde ise "imalat bedeli" üzerinden yüzde 1 ödenecek. Yeni düzenleme, 19 Mart 2020 tarihinde yürürlüğe girecek.

LİSTEYE YENİ EKLEMELER: CD, DVD, USB BELLEKLER

Öte yandan her türlü boş CD, DVD ve USB bellek gibi taşıyıcı cihazlardan 2012 yılından bu yana Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kesinti adı altında belirli oranlarda vergi alınıyordu. 2013 yılında bu düzenlemenin kapsamı genişletilmiş ve söz konusu cihazlardan yüzde 0.5 ile yüzde 3 arasında değişen oranlarda kesinti uygulanmasına devam edilmişti.