Meclis Genel Kurulu'nda bütçe görüşmeleri başladı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bütçe sunumunda, döviz kurundaki son durumu değerlendirdi.

Fuat Oktay, "Son günlerdeki kur hareketleri, ekonominin gerçeklerine uygun değildir. Bu manipülasyon girişimlerinin bize olduğu kadar, bunu yönlendirenlere de giderek artan bir maliyeti vardır ve bu sınama, ekonomi üzerinden ülkemize sözde diz çöktürmek isteyenler için de sürdürülebilir değildir. Kurlarda yaşanan hareketlenme sadece faize bağlanamaz" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın açıklamalarından satır başları:

-Halihazırda ekonomik aktivitedeki dinamik ve canlı gidişat ile artan ihracat desteğiyle, yılın son çeyreğinde de yüksek bir büyüme performansı öngörülmektedir. 2021 yılının tamamında yüzde 10’u aşabilecek düzeyde bir büyüme oranı kaydetmeyi bekliyoruz.

-İşsizlik oranının yüzde 12'ye düşmesi beklenmektedir. 2021 yılı kasım ayı ihracatımız ile en yüksek aylık ihracat değerine ulaşılmıştır. Cari işlemler dengesi ağustos ve eylül aylarında fazla vermiştir. Küresel salgının etkisiyle 2020 yılı 10 milyar dolara düşen seyahat gelirlerimiz bu yıl içinde 17 milyar dolarlık OVP hedefinin üstüne çıkmıştır. Önümüzdeki yıl içinde seyahat gelirlerindeki artışın devam etmesini hedeflemekteyiz.

-Orta Vadeli Program tahminlerine dayalı olarak, 2022 yılında istihdamın 2021 yılına göre 1 milyon 277 bin kişi artması, işsizlik oranın ise yüzde 12’ye gerilemesi beklenmektedir.

-Merkez Bankası'nın rezervleri de 35 milyar doların üzerinde bir artışla 126 milyar doları aşmıştır. Kurlarda son dönemde yaşanan hareketlenmeyi sadece politika faizine bağlamak son derece yanlıştır. Salgının getirdiği koşullarla birlikte pek çok ülkelerde de politika faizinin enflasyonun altında yer aldığı bir dönemden geçmekteyiz.

-Son dönemde yaşanan gelişmeleri, doların dünyada güçleniyor olması, para birimimize karşı yapılan manipülatif eylemler çerçevesinde ele almak gerekmektedir. Dolarda diğer tüm ülke para birimleri karşısında bir yükselme vardır. Bunun üstesinden gelecek olanlar da yine bizleriz.
Kur hareketleri ekonominin gerçeklerine uygun değil. Para birimimiz manipülatif ataklara maruz kalmaktadır. Bu manipülasyon girişimlerinin bize olduğu kadar, bunu yönlendirenlere de maliyeti artmaktadır.