Dolar/TL, geçen hafta boyunca her iki yönlü sert dalgalandıktan sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın faiz eleştirileriyle haftayı 7.5 seviyelerinde tamamladı. Bankacılar bu hafta Avrupa, Japonya ve TCMB’nin faiz kararlarının yakından izleneceğini belirttiler.

TCMB’NİN PERŞEMBE GÜNKÜ KARARI TAKİP EDİLECEK
Genel beklenti TCMB’nin kasım ve aralık 2020’de dezenflasyonu sağlamak adına gerçekleştirdiği toplam 675 baz puan artışın ardından atılan adımların etkisini izlemek adına faizleri sabit tutacağı şeklinde.

Credit Suisse tarafından yayımlanan bir raporda enflasyonda zorlu bir seyir olduğuna dikkat çekilerek, “Politika faizinin 2021 sonu için belirlenen hedefe ulaşabilmek adına mevcut seviyesinden (belki 50-150 baz puan) yukarıda olması gerektiğini düşünüyoruz ancak TCMB’nin bu sıkılaştırmayı piyasa koşullarında daha belirgin bir baskı olmadıkça gerçekleştirmesini beklemiyoruz. Bizce en olası senaryo, PPK’nın yüzde 17 seviyesindeki politika faizini 2021’in ortasına kadar koruduktan sonra yılın ikinci yarısında kademeli olarak yüzde 14’e indirmesi” görüşüne yer verildi.

TCMB’nin yılın ikinci yarısı itibarıyla ise faiz indirimlerine başlaması ve 375 baz puanlık indirime gitmesi bekleniyor.

Türkiye’nin 5 yıllık kredi iflas takası primi (CDS) ekonomi yönetimindeki değişim öncesi işlem gördüğü 570 baz puandan 300 baz puanın altına kadar geldikten sonra bu sabah 328/334 seviyesinde.

Piyasadaki genel beklenti, Hazine’nin yılın ilk haftalarında CDS’lerde 300 baz puanın altına düşüş ile birlikte uluslararası piyasalarda bir eurobond ihracına çıkması yönünde.

DOLAR
QNB Finansbank tarafından hazırlanan analizde, “Dolar kuru 7,42 seviyesi üzerinde haftaya başlarken, 7,50 ilk planda direnç olarak izlenebilir. ABD piyasaları kapalı olduğu için işlem hacimleri düşecektir.” ifadelerine yer verildi.

ALTIN
Gram altın 19 Ocak Salı günü 443 liradan işlem görürken çeyrek altın ise 724 liradan alıcı buluyor. 
Dinamik Menkul tarafından hazırlanan analizde ABD varlıklarının güçlenmesiyle altının, 1829 direnç seviyesini test ettiği, belirtilerek, “Ancak, bu seviyenin altında 4 saatlik bar kapanışına devam etmesi durumunda pozitif algı sınırlı kalabilir. Bu durumda ilk destek seviyemiz 1805 olacaktır. Aksi durumda, 1829 seviyesini aşması halinde ise 1854 direnç seviyesini izliyor olacağız.” ifadelerine yer verildi.