Döviz mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış veride yükseliş izlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 18 Haziran haftası itibariyle gerçek ve tüzel kişilerin toplam döviz mevduatları 225,9 milyar dolara geriledi.

Bir önceki hafta döviz mevduatları 228,5 milyar dolar olarak kaydedilmişti.

Döviz mevduatlarındaki bu düşüşte paritedeki gelişmeler etkili oldu. TCMB'nin verilerine göre 18 Haziran haftası itibariyle parite etkisi 3,3 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Parite etkisinden arındırıldığında döviz mevduatlarında 713 milyon dolarlık artış yaşandı. Gerçek kişilerin döviz mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış veri setine göre 455 milyon dolarlık artış oldu. Tüzel kişilerin döviz mevduatları ise aynı verilere göre 258 milyon dolar yükseldi.

Toplam mevduatların içinde yabancı mevduatların payı ise yüzde 54 oldu.

Merkez Bankası döviz mevduatları için harekete geçiyor
Bloomberg HT'ye konuşan üç üst düzey kaynağın verdiği bilgiye göre, toplantıda TCMB, mevduatlarda Dövizden Türk lirasına geçişi teşvik etmek için bankalara zorunlu karşılıklar konusunda buna destek verecek düzenlemelerin yapılabileceğini belirtti.

Buna göre banka bazında müşterilerin tuttukları döviz tevdiat hesaplarından Türk lirası mevduatlara geçiş oranında kademeli olarak zorunlu karşılıklara daha fazla faiz ödenmesi değerlendiriliyor.

TCMB'nin bu konuda bankacılara Türk lirası cinsinden yeni, cazip enstrümanlar geliştirilmesi için çalışma yapılması yönünde mesajlar verdiği ifade edildi.