HALK54.COM/Nurettin ERYILMAZ ile Zeynep Eda ATEŞ'in özel haberi
Pandemi süreciyle birlikte koronavirüsten kaynaklanan ekonomik sıkıntıdan en çok etkilenenlerden biri de esnaflar oldu. Esnaflar, ülkede yaşanan ekonomik dalgalanmalar nedeniyle çareyi kredi kullanmakta buldu.

1050 ESNAFA 65 MİLYON KREDİ
Adapazarı Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Hayri Balaban, Halk54.com mikrofonlarına yaptığı açıklamada, 2020 yılının başından itibaren 1050 esnafa 65 milyon lira kredi dağıttıklarını ifade etti. Balaban, "Bu 65 milyonun 14 milyonu esnaf destek kredisi pandeminden sonra her esnaf için verilen 25 bin lira bunu da 14 milyon 568 kişiye dağıttık." dedi.

“HER ZAMAN ESNAFIN YANINDAYIZ”
Esnafın krediye ihtiyacı olduğu müddetçe her zaman yanlarında durup destek vermeye devam edeceklerini belirten Balaban, "Pandemiden bu yana yıl başından bu yana esnafımızın kredi ihtiyacını karşılamak için gerekirse hafta sonları gerekirse personele evde iş vererek ihtiyaçlara cevap vermeye çalıştık. Cevap verdiğimiz kanaatindeyiz. İnşallah bu pandemiyi atlattıktan sonra esnafımızın krediye daha az ihtiyacı olur. Fakat söyleyeceğim şu ki esnafımızın krediye ihtiyacı olduğu müddetçe biz her zaman yanında durup onlara destek vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

“ÖDEMELERDE SIKINTI YOK”
Esnafın aldığı 25 bin liralık destek kredisinin, krediyi aldıktan 6 ay sonra ödemeye başlandığını ifade eden Balaban, "Bu 25 bin liralık destek kredisi, krediyi aldıktan sonra 6 ay sonra ödemeye başlıyor. 6’şar aylık taksitlerle 3 yıl vadeli olarak geri ödemeler yapıldı. Şu an da zaten 10’uncu aydan itibaren onların kredi geri ödemeleri başladı. Şu an da ödemelerde bir sıkıntı yok. İnşallah bundan sonra da böyle devam eder. Bizim en sevindirici taraf o yıllardır gördüğümüz esnaf krediye rağbet ediyor. Fakat geri ödemelerde de o derece dikkatli. Mesela takip oranlarına baktığımızda ülke genelinde kooperatifimiz gerçekten takip oranı en düşük kooperatif arasında gösteriliyor. Tabi bu da esnafımızın aldığı krediyi geri ödemede ki hassasiyetini gösteriyor. Esnafımıza sizin aracılığınızla tekrar teşekkür etmeyi bir borç bilirim." şeklinde konuştu.

“TAKİP ORANI YÜZDE 1”
Takibe düşen esnaf sayısıyla ilgili konuşan Balaban, "Esnafımızın üstünde bugün itibarı ile yaklaşık 130 milyon kullandırdığımız kredi var. Bu 130 milyonun takip oranı rakam olarak 560 bin lira yani 130 milyon kredinin içinden 560 bin lira. Çok düşük bir rakam. Takip oranı da yaklaşık yüzde 1’lere tekamül ediyor. Yani takip oranımız düşük." ifadelerini kullandı.

“İKİNCİ KREDİYİ DE VERİYORUZ”
Esnafların 1 yıl içerisinde 2 kredi kullanabildiğini hatırlatan Balaban, "Bir kredisi bitmeden tekrar ihtiyaç duyduğunda biz ona ikinci krediyi de veriyoruz." sözlerine yer verdi. Balaban ayrıca kredi üst limitinin 225 bin lira olduğunu belirterek, 1 yıldan 5 yıla kadar vadeli bir şekilde kredi verdiklerini sözlerine ekledi.