ABD Merkez Bankası Fed’in aşkın rezerv faizi ile ters repo faizini artırması ve tahminlerinin daha şahin bir duruşa işaret etmesiyle 5 yıl ve 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvili faizi arasındaki fark 7 ayın en düşüğüne geriledi.

30 yıllık ve 5 yıllık tahvil faizleri arasındaki fark Mart 2021’de gün içerisinde 167 baz puana kadar tırmanırken Fed toplantısı sonrasında 20 baz puan civarında düşerek 120 baz puana geriledi.

Bloomberg HT Araştırma Müdürü Cumhur Örnek ise konuyla ilgili "Getiri eğrisinin yataylaşması bankaların kârlılıklarını olumsuz etkileyebilir" dedi.

Citigroup CFO’su Mark Mason, bankanın alım-satım işlemlerinden sağlanan gelirin geçen yıla göre yüzde 30 düşebileceğini söylerken JP Morgan CEO’su Jamie Dimon da salgının yarattığı oynaklıkla beraber 2020 yılında bankaların iyi kârlar elde ettiğini fakat ikinci çeyrekte kendi bankasının alım-satım işlemlerinden elde ettiği gelirlerin 6 milyar dolardan az olmasını beklediğini söylemişti.

ABD’de banka hisselerinde de perşembe günü ciddi düşüşler yaşandı. JP Morgan hisseleri yüzde 2,9 değer kaybederken Citigroup hisseleri yüzde 3,64 düşüş yaşadı. Wells Fargo’nun hisseleri ise yüzde 6’dan fazla değer kaybetti.

Avrupa'da ise bankacılık endeksi yüzde 2'den fazladeğer kaybederken Unicredit yüzde 2, Societe Generale yüzde 1,8, BNP Paribas ise yüzde 2,5 değer kaybetti.

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) Haziran ayı toplantısının ardından beklentilere paralel olarak federal fonlama faizini değiştirmeyerek oy birliği ile yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakmıştı.

Fed, aşkın rezervler üzerindeki faizi ise yüzde 0,10'dan yüzde 0,15'e yükseltirken, ters repo faizini yüzde 0,05’e yükseltmişti.