Toyota, DAİKİN, Good Year, Otokar gibi dev isimlerin fabrikasının olduğu Sakarya, lojistik atağına kalktı. Doğu Marmara Lojistik Teknolojileri Bilişim İhtisas OSB Başkanı Tuncay Engel, “Neden lojistik OSB gerekiyor?” sorusunun cevabını Sanayi gazetesine verdi. Uzun yıllardan bu yana lojistik sektörünün içinde olduklarını ifade eden Tuncay Engel, sektörün basit bir “getir-götür-taşı”dan ibaret olmadığını belirtti. Lojistiğin, kendisini IT, yazılım, depolama gibi altyapı gerektiren alanlarda  da kanıtlaması gerektiğini söyleyen Engel, “Bölgede ciddi bir lojistik sahaya ihtiyaç var, çünkü böyle bir üssümüz yok. Trenin gireceği, limana yakın bir bölge şart. Ürünlerin sağlıklı iletimi çok önemli. Sakarya TSO (SATSO) Başkanımız Akgün Altuğ da bu konuyla yakından ilgileniyor” dedi.

MUAZZAM BİR KAVŞAK
Üreticilerin ürünlerinin bir lojistik üssünde toplanması gerektiğini ifade eden Engel, “Konuyu 1-2 yıldır tasarlıyoruz, proje aşama kat etti. Ürünü depoya koy-depodan al usulü olmayacak, yatırım ve yapay zekâ üsleri de olacak. Şehirlerimiz kirlilikten de kurtulacak” diye konuştu. Kuzey Marmara Otoyolu’na 15, Karasu Limanı’na 25 dakika mesafede olacak alanın Ferizli tarafında olduğunu ifade eden Engel, “Kurumlardan olumlu geri dönüşler aldığımız dosyamız Bakanlığa da sunuldu” şeklinde konuştu. Engel, bu yatırımı yapmadaki en büyük etkenin Türkiye’nin muazzam jeopolitik konumu olduğunu ifade etti. Engel, “Fabrikatörlerin talepleri bizler için çok önemli. Yapay zekâ üssü de dahil, kapsamlı bir lojistik üssünü aktif hale getireceğiz” açıklamalarında bulundu.

GENÇ NESLİ YÖNLENDİRECEK
Dijital altyapıyı yapay zekâ ve yazılım uzmanlarıyla görüşerek kurguladıklarını ifade eden Engel, “Yapay zekâyı nasıl daha faal hale getireceğimizi konuşuyoruz. Çünkü işin yüzde 25’i ciddi yazılım gerektiriyor. Yapay zekâyı özellikle ön plana çıkarıyorlar artık. Biz de bu sektördeki arkadaşlarımızın önünü açmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. Engel, son olarak işi realiteye dökme kavramına eğildiklerini ifade ederek, şöyle konuştu: “Yüzde 25 yapay zekâ, yüzde 25 yazılım ve yüzde 25 insan prensibini benimsiyoruz. Yapay zekânın, yazılım ve lojistikçilerle birlikte olmasını hedefliyoruz. Ayrıca, gençlerimizin teknolojiye olan ilgisi, işlerimizi de kolaylaştıracak. Onları yeni nesil teknolojiyle ilgili alanlara çekeceğiz. Bir eğitim üssü düşünüyoruz. Devletimiz açısından daha sağlıklı olacağı düşüncesindeyiz.”