Fed Başkanı Jerome Powell'ın bu yıla ilişkin faiz artırım konusunda acele edilmeyeceği yönündeki mesajlarıyla 3 haftanın zirvesine çıkan altında bu seviyeyi koruma çabaları izleniyor.

Spot altın fiyatları yatay bir fiyatlamayla 1.814 dolardan işlem gördü. Altın gün içinde 1.823 dolar seviyesini görerek 4 Ağustos'tan bu yana kaydettiği en yüksek seviyeyi test etti. Cuma günü yüzde 0,5 düşen dolarda ise iki haftanın en düşük seviyelerindeki seyir devam etti. Gümüş, paladyum ve platin gibi emtialarda ise artış izlendi.

ING Groep NV Emtia Başstratejisti Warren Patterson, varlık alımlarının azaltılmasıyla ilgili takvimin hala netleşmemiş olmasıyla altın fiyatlarında kısa vadede belli bant aralığında devam eden bir seyir öngördüklerini söyledi. Patterson, piyasalarda tüm gözlerin ABD istihdam verilerine çevrildiğini, güçlü verilerin hala Eylül ayı için varlık alımlarının azaltılmasına yönelik bir duyuruya yol açabileceğini söyledi.

Fed Başkanı Jerome Powell, merkez bankasının aylık tahvil alımlarını azaltmaya bu yıl başlayabileceğini, ancak faiz artırımı konusunda acele edilmeyeceğini açıklamıştı.

Jackson Hole Sempozyumu’nda konuşan Powell, ekonominin, Fed’in varlık alımlarının azaltılması için daha önce ortaya koyduğu “kayda değer ilave toparlanma” seviyesine ulaştığını, aynı zamanda istihdam piyasasının da “açık bir ilerleme” kaydettiğini söylemişti.

Powell, Fed’in Temmuz sonunda gerçekleştirdiği son Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında kendisi ile katılımcıların büyük bölümünün ekonominin öngörüldüğü üzere kapsamlı bir dönüşüm yaşadığı ve varlık alımlarının azaltılmasına bu yıl başlanabileceği görüşünde olduklarını belirtti.

Bununla birlikte Powell, varlık alımlarının azaltılmasının hızı ile zamanlamasının faiz artırımlarının zamanlaması için doğrudan bir sinyal olarak algılanmaması gerektiğini ifade etti.

Powell, “Federal fonlama faiz bandı hedefini ekonomide azami istihdam sağlanana, enflasyon yüzde 2’ye ulaşıp, belli bir süre yüzde 2’nin ılımlı şekilde üzerine çıkana kadar mevcut seviyelerde tutacağımızı söyledik. Azami istihdama ulaşmak için henüz çok yolumuz var ve yüzde 2 enflasyona kalıcı şekilde ulaşıp ulaşmadığımızı zaman gösterecek” dedi.